Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: A fost ratificat Acordul care va oferi mai multe oportunități de tranzit al mărfurilor între Moldova și UE

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri. Aderarea Moldovei la acest tratat va oferi mai multe oportunități pentru tranzitul de mărfuri în statele UE, declară autoritățile.

Ratificarea acordului va permite depășirea blocajelor de transport cu care se confruntă operatorii de transport rutier de marfă din Moldova, în urma agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina. Mai exact, documentul va permite utilizarea rutelor alternative de transport al mărfurilor moldovenești, în special, a produselor agricole, pe teritoriul statelor UE.

Inițiativa legislativă privind ratificarea acordului aparține Guvernului. Potrivit autorilor, aderarea R.Moldova la acest tratat european va facilita temporar transportul rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și Republica Moldova în contextul repercusiunilor războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a perturbărilor semnificative cauzate de acesta în sectorul transportului rutier din țara noastră, 

Precizăm că, prevederile acordului sunt aplicate deja, din momentul semnării acestuia, la 29 iunie 2022. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, de atunci exporturile de mărfuri din țara noastră s-au reorientat substanțial spre piața Uniunii Europene.