Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zborurile Air Moldova, suspendate până pe 15 mai. AAC îndeamnă pasagerii să solicite companiei rambursarea costului biletelor

air_moldova_0.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Air Moldova

După ce, marți, compania privată Air Moldova, ce s-ar afla sub controlul fugarului Ilan Șor, a anunțat că suspendă toate zborurile și vânzarea biletelor până la pronunțarea unei decizii a instanței privind ”restructurarea accelerată a companiei”, operatorul aerian a venit miercuri cu precizări. ”Zborurile au fost sistate în perioada 2 mai 2023 până pe data de 15 mai 2023. Compania aeriană Air Moldova regretă incomoditățile create, dar asigură pasagerii că toate solicitările sunt procesate”, precizează operatorul aerian. Între timp, Autoritatea Aeronautică Civilă a îndemnat pasagerii să își revendice drepturile, solicitând companiei rambursarea costului biletelor.

Potrivit unui comunicat Air Moldova, ”pasagerii ai căror zboruri au fost anulate, au primit o notificare despre anulare pe adresa de email, introdusă la procurarea biletului. În acest caz pasagerul poate solicita rambursarea integrală al costului biletului, urmând instrucțiunile primite pe adresa email. Pasagerii care nu au primit o notificare despre anularea zborului, pot solicita rambursarea costului biletului conform regulilor tarifului”.

Din cauza modificărilor de orar și zborurilor anulate, în adresa companiei a fost expediat un număr considerabil de solicitări, susține operatorul aerian.”Compania Air Moldova regretă incomodițățile create, dar vă asigură că toate solicitările dumneavoastră sunt în procesare. Vă rugăm să nu dublați solicitările expediate anterior. În același timp, vă asigurăm că absolut toate solicitările vor avea un răspuns și cazul fiecărui pasager va fi soluționat”, precizează operatorul aerian.

Compania Air Moldova a anunțat, marți, că a depus în instanță ”cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”. 

”Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania va suspenda operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu data de 2 mai 2023. Reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță. Odată cu acceptarea de către instanță a cererii de restructurare accelerată, compania Air Moldova va relua operarea zborurilor și comercializarea biletelor. Toate acțiunile întreprinse de Managementul companiei Air Moldova, au scopul de a salva operatorul național de la faliment. Restructurarea accelerată este o șansă unică pentru Air Moldova, fiind o practică internațională”, susține Air Moldova.

Autoritatea Aeronautică Civilă a îndemnat, marți, pasagerii să își revendice drepturile, solicitând operatorului aerian rambursarea costului biletelor. ”În cazul în care întâmpină dificultăți sau li se refuză rambursarea costului biletelor de avion, pasagerii pot solicita suport Autorității Aeronautice Civile. Mai multe informații privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse în cazul anulării zborurilor găsiți accesând următorul link https://www.caa.md/zboruri-anulate-3-30. Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa companiei aeriene, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile”.  

Recent, angajații Air Moldova au semnat o petiție prin care au solicitat intervenția șefei statului pentru a evita falimentul companiei. Maia Sandu a declarat însă că petiția nu intră în prerogativele Președinției. ”Problema cea mare la Air Moldova este despre datoriile care au fost acumulate, datoriile enorme care au fost acumulate şi care acum, iată se caută o soluţie cine să le întoarcă. Trebuie să le întoarcă, trebuie să le acopere cei care le-au făcut”, a punctat recent Maia Sandu.

De la începutul anului, compania Air Moldova a anulat mai multe zboruri.

Amintim că, Air Moldova a fost cumpărată în octombrie 2018 de compania Civil Aviation Group, fondată cu puțin timp înainte de privatizare, scrie TV8. Firma, cu un capital social de numai 500 de mii de lei, și-a asumat să acopere datoriile de 1,2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova. Iar alte 50 de milioane de lei le-a plătit statului la semnarea contractului de privatizare. Deși în spațiul public s-a vehiculat că beneficiar al privatizării Air Moldova ar fi Ilan Șor, în premieră, unul dintre oamenii implicați în proces confirmă că Ilan Șor a participat la negocieri. Civil Aviation Group avea trei fondatori. 49% din acțiuni erau deținute de operatorul Blue Air din România. Iar celelalte acțiuni au fost împărțite în mod egal între doi cetățeni moldoveni stabiliți de mai mulți ani în străinătate.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre suspendarea zborurilor Air Moldova și reacția Autorității Aeronautice Civile