Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plata salariilor cash ar putea fi interzisă (Interviu)

bancomat_1.jpeg

Plata salariilor cash ar putea fi interzisa, cu unele exceptii
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Plata salariilor în cash va fi interzisă atât la stat, cât și în privat, cu anumite excepții sunt prevederile unui proiect de lege, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri. Proiectul a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Unii deputați au acuzat că inițiativa va duce la restrângerea incluziunii financiare, potrivit profit.ro. 

Exceptie vor face beneficiarii de pensii sub 4.000 lei și cei de ajutoare sociale care pot opta să-și încaseze veniturile cash. Totodată exceptate pot fi și categoriile de personal din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Inițiativa aparține deputatului PNL George-Cristian Tuță, care a susținut proiectul la comisii, și mai multor parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR și minorități. Tuță susține că legea are scopul de a crește incluziunea financiară, însă modificările sunt, în general, pentru restrângerea plăților cu numerar.

Proiectul mai obligă și persoanele fizice și juridice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale, să aibă un mijloc de plată fără numerar. Până acum erau obligate să aibă POS firmele cu vânzări de peste 50.000 de lei.

Pentru instituțiile publice și autoritățile locale este inclusă obligația de a oferi un nou mijloc de plată pe lângă casierie. Autoritățile vor putea opta și să închidă casieriile, dacă doresc, potrivit profit.ro.

Retrageri gratuite doar de la banca emitentă

Consumatorii vulnerabili beneficiază de servicii financiare fără costuri, inclusiv deschiderea și administrarea de conturi curente sau retragerile de numerar încă de la începutul lui 2018, după ce Parlamentul adopta cu larghețe o Directivă europeană, prin Legea 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor și a conturilor de plăți. Mai mult, gratuitatea conturilor de bază a fost extinsă atunci și la persoanele care nu sunt considerate vulnerabile.

Acum, inițiativa lui Tuță, votată de colegi, mai ia din gratuitățile pentru persoanele fizice nevulnerabile – retragerile de numerar de la bancomat și ghișee mai sunt gratuite doar dacă se fac de la băncile la care au deschise conturile, nu și de la toate celelalte bănci din țară și străinătate, cum prevede legea curentă. Este adevărat că în schimb aceștia sunt scutiți de comisionul de administrare, dar în general acesta a fost eliminat deja de multe bănci, dar și de comisionul pentru debitări directe, un serviciu care este mai puțin utilizat, potrivit profit.ro. 

Aceste servicii se vor asigura gratuit în măsura în care beneficiarii încasează salariul (sau alte venituri de natură salarială, indemnizații, prestații sociale) prin bancă în contul de plăți cu servicii de bază, potrivit unei noi prevederi. Trebuie precizat că multe bănci oferă deja conturi cu costuri zero sau foarte reduse pentru clienții cu venituri recurente.

Băncile vor căpăta acces gratuit la bazele de date ale Ministerului de Interne pentru a verifica identitatea persoanelor care solicită deschiderea unor conturi cu servicii de bază, măsură justificată ca necesară pentru a reduce fraudele.

Maria Ilie l-a intrebat pe Gabriel Biriș, avocat de business, care ar fi beneficiile unei astfel de inițiative pentru angajați, dar și pentru angajatori.

" Binențeles că sunt beneficii. În primul rând, este mult mai confortabilă manipularea unui card decât manipularea cash-ului, riști să pierzi banii. Cardul dacă-l pierzi nu pierzi banii din cont. Ce trebuie să spunem tuturor este că: principala folosință a cardului nu este să scoți bani de la bancomat, ci să platești la comerciant. Plata la comerciant înseamnă zero comisioane pentru cel care cumpară, pe când să scoti bani cash de la bancomat înseamnă un comision. Plata cash la comerciant e la fel ca plata cu cardul din punctul de vedere al cumpărătorului. Nu e o problemă aici. Unde poate fi o problema, adică înafara orașelor, în zonele mai departate de orase. În sate nu prea sunt bancomate peste tot și nici nu se acceptă plățile cu cardul peste tot, deși lucrul acesta chiar ar trebui să fie obligatoriu."

Interviul integral aici:

 

 
Plata salariilor cash ar putea fi interzise, cu unele exceptii