Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova nu va impune deocamdată interdicții la importul cerealelor din Ucraina. Discuții cu fermierii, la Guvern

fermieri-guvern.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul R.Moldova

Republica Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina, fără alinierea la măsurile UE. Este decizia anunțată de ministrul moldovean al Agriculturii, după o ședință cu fermierii moldoveni, în contextul în care Asociația Forța Fermierilor a cerut recent ca autoritățile să ia o decizie legată de interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. Fermierii au anunțat și proteste. De partea sa, Kievul a amenințat Chișinăul că va interzice importurile din R.Moldova, ca răspuns la o eventuală interdicție privind cerealele din Ucraina. 

După o ședință de aproape trei ore la care au participat cei mai mari producători de cereale, exportatori și asociații de fermieri din țară, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că autoritățile au convenit să monitorizeze importurile de cereale din Ucraina, în vederea prevenirii unei potențiale invazii de cereale. Astfel, se va putea interveni atunci când fluxul se va majora considerabil.

”Un mecanism similar a fost dezvoltat în România. Totodată, vom elabora măsuri economice ce vor diminua costurile de producere. S-a decis ca la prima rectificare a bugetului să suplinim fondul #AIPA cu 100 milioane de lei. Banii vor fi utilizați în scopul subvenționării accizei la motorină, fapt ce le va permite agricultorilor să-și reducă cheltuielile pe care le-au avut toamna anului trecut. Totodată, vom elabora un program de subvenționare a costurilor pentru îngrășămintele utilizate la însămânțarea suprafețelor agricole în toamna anului 2022”. 

Avem ferma convingere că în acest mod vom reduce prețul de cost și produsele noastre agricole vor putea să concureze cu marfa mai ieftină din Ucraina”, a menționat Vladimir Bolea.

Să spunem că, Asociația Forța Fermierilor a cerut recent urgentarea luării deciziei privind alinierea la decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarea soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

”Marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarea soarelui și rapiței au constituit cel puțin două mlrd lei. În prezent prețul unui kg de grău a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei (cca 0,5 euro)”, susține Asociația Forța Fermierilor.

Potrivit fermierilor moldoveni, ”catastrofa prețurilor este amplificată de secetă severă din anul trecut, scumpiri exorbitante la inputuri, probleme enorme cu reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar și lipsa suportului minimal suficient din partea statului. Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nou, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor.  Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova”, producătorii de cereale din R.Moldova.

Autoritățile ucrainene au avertizat Chișinăul că în cazul în care vor impune restricții privind cerealele, importurile din R.Moldova vor fi interzise în Ucraina. ”Ar fi un pas extrem de neprietenos”, declara viceministrul ucrainean al Dezvoltării  Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika.