Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scădere importantă a inflației. Adrian Negrescu: Să nu ne îmbătăm cu apă rece

Scadere inflatie Adrian Negrescu.jpg

Rata anuală a inflației a scăzut la 11,2%
Rata anuală a inflației a scăzut la 11,2%
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Inflația a scăzut, însă acest lucru nu se resimte și în buzunarul românilor. Iată ce spune la RFI analistul economic Adrian Negrescu, după ce rata anuală a inflației s-a redus cu trei procente, ajungând la 11,2%. Zahărul, untul și cartofii s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie.

Adrian Negrescu explică de ce datele de la INS privind scăderea inflației trebuie privite cu rezerve: ”În primul rând, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Ce vedem de la Statistică e doar o fațetă a problemelor, pentru că știți, e o expresie la români: afară e vopsit gardul, înăuntru, leopardul. Dacă te uiți la structura acestei inflații în momentul de față, vezi pe de o parte că prețurile au crescut față de luna martie cu 0,75% și mai vezi niște elemente extrem de interesante legate de scumpirile alimentelor, care au trecut în prim plan. Mă uitam pe datele de la Statistică, zahărul 58% scumpiri, untul 35%, cartofii 34%, până și margarina s-a scumpit cu 31%. Deci scumpirile la alimentele de bază care sunt extrem de importante pentru marea majoritate a populației au trecut în prim plan, în condițiile în care prețurile la energie și gaze și-au temperat practic scumpirea odată cu înghețarea prețurilor de la 1 ianuarie, iar efectele acestei înghețări a prețurilor la energie și gaze le vedem și în această temperare a inflației”.

 

Prețurile țițeiului, gazului, materiilor prime agricole au scăzut spectaculos. Inflația ce face?

 

Ca să reducă inflația, statele din America Latină și-au făcut bloc economic

 

În România începe să se manifeste în ultima perioadă fenomenul de shrinkflation, adică atunci când plătim același preț pe un produs cu un gramaj mai mic. Adrian Negrescu explică: ”Chiar și eu m-am lovit de chestia asta, cumpăram de regulă cașcaval feliat, erau zece felii de regulă, acum sunt șapte în aceeași caserolă și la același preț la care vindeau în trecut cu zece felii. Se întâmplă acest lucru, pentru că e o modalitate prin care producătorii încearcă să-și reducă costurile, în așa fel încât să țină prețurile cât de cât acceptabile pentru populație”.

 
Adrian Negrescu, despre scăderea inflației la 11,2%