Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antibiotice, compania românească din topul celor mai apreciaţi angajatori din România

antibiotice.jpg

Angajații Antibiotice Iași au "schimbat", după serviciu, pipeta și echipamentul de divizat cu pensula și pânza de pictat!
Sursa imaginii: 
Facebook / Antibiotice Iași

Clasificarea a fost făcută în urma unui studiu realizat de o importantă companie internațională specializată pe analiza pieței muncii. La cercetarea realizată în România au participat 3.727 de persoane. Topul este ocupat de multinaționale și companii cu capital străin care și-au deschis fabrici în țara noastră. Dincolo de pachetele motivaționale și de mediul prietenos, compania Antibiotice a demarat acum doi ani un program de recrutare de personal. Primul pas a fost făcut către școlile din mediul rural iar viitorii angajați sunt profesionalizați în cadrul unor cursuri organizate de Antibiotice, spune la RFI România directorul de resurse umane a fabricii de medicamente din Iasi, Mihaela Murariu:

- Din punct de vedere al brandului de angajator considerăm că suntem un brand prietenos în privința angajaților. Suntem o companie pentru care merită să lucrezi, o companie unde lucrăm de o viață pentru viață. Deci noi avem practic mulți piloni care ne ghidează!

- Câți angajați are compania?

- În prezent suntem 1300. În medie 1350 de salariați.

- Și dacă ar trebui să vorbiți despre treptele competențelor cum arată piramida angajaților?

- Din punct de vedere al complexității platformei și având în vedere toate tipurile de activități pe care le avem vedem că orientarea noastră este mai degrabă pe profesii. Pentru că la noi veți regăsi profesii pornind de la farmaciști, biologi, medici, ingineri chimiști și tot ce înseamnă zona de studii superioare. Dar veți regăsi profesii pe studii medii și nu numai. De la operatori chimiști, mașiniști, mecanici. Asta ar fi o privire din punct de vedere al profesiilor și al nivelului de pregătire. Există și o ierarhizare din punct de vedere al rolurilor de lideri și de expertiză și de posturi de execuție.

- Potrivit studiului principalii factori care influențează alegerea locului de muncă sunt pachetul salarial,
atmosfera plăcută la lucru, echilibru între viața profesională și cea personală... unde excelează compania?

- Compania are preocupări pe toate fronturile. Avem un sistem de salarizare și motivațional solid, riguros și adaptat acestei complexități specifice activității din compania Antibiotice. Este un sistem care este periodic actualizat. Ținem pasul cu schimbările, cu dinamismul pieței dar și cu așteptările angajaților în egală măsură. Pentru că avem o orientare pe profesii și specializări ne preocupăm foarte mult de dezvoltarea profesională a angajaților noștri. Dar nu numai profesională ci și personală.

- Câteva exemple la categoria preocupări pentru viața profesională și cea personală a angajaților!

- Noi avem un concept, o platformă pe care am numit-o Academia +. Și avem aici doi piloni. Unul se cheamă Colegiul Tehnic. Organizăm cursuri profesionale atât externe cât și cu lectori interni. Pentru că e clar că avem seniori, avem foarte buni experți în domeniu și facilităm transferul de cunoștințe și de competențe de la angajații cu experiență către cei tineri, talentați care vin către noi. Acesta e Colegiul Tehnic unde aplecarea este pe dezvoltarea profesională. Avem lectori pe zona de biologi, lector pe zona de marketing și vânzări, lector pe zona de protecție a mediului, gestiunea deșeurilor, proprietate intelectuală. Foarte multe tematici pe care le avem în vedere. Un alt pilon în A+ este Școala de Afaceri. Aici ne ducem pentru competențe de dezvoltare a afacerii la angajații noștri.

- România se confruntă cu o criză a forței de muncă. Sunt domenii precum construcțiile, Horeca, curieratul în care se apelează la muncitori NON UE. Cum vă recrutați forța de muncă?

- Într-adevăr, este foarte dificil să găsești, să mai găsești sau să poți aduce expertiză sau persoane cu experiență sau cu pregătire. Este una din misiunile noastre principale. Hai să ne conectăm la tot ce înseamnă mediul academic. Și aici vorbim și de mediul universitar și de mediul preuniversitar prin care țintim absolvenți foarte buni, merituoși care vin și beneficiază la noi de o perioadă de acomodare. În funcție de rezultatele obținute de acești absolvenți în cadrul programului, la noi se numește Perform a +, au șanse mari să rămână în cadrul echipei. Iar la nivel de studii medii avem învățământul dual, avem stagii de practică, avem vizite ale elevilor. În schimb, prin Colegiul Tehnic avem astfel de ediții de angajare a persoanelor cu pregătire medie, fără experiență în domeniu sau poate cu experiență în alt domeniu. Vorbim de retail, de exmplu. Dacă ar dori să își schimbe profesia.

- Mergeți și către mediul rural?

- Și către mediul rural și către mediul urban. Proiectul acesta acolo a fost ca primă ediție. Am adus din mediul rural și am integrat oameni. Important e să ne ținem oamenii în țară.

- Care este dinamica plecărilor, a demisiilor?

-Vorbesc și doi indicatori care pentru mine ca director de resurse umane au greutate. Un indicator principal este fluctuația voluntară de personal. La noi în companie este sub 6 %,. În condițiile în care cred că înainte de pandemie erau undeva în jur de 13 % . Și știm că fluctuația de personal e în creștere în ultimii ani. Un alt indicator foarte important se cheamă retenția de personal. Cât reușesc să păstrez într-un anumit interval de timp din aceeași angajați cu care am intrat la începutul intervalului și cât mi-a mai rămas la sfârșit. Noi când monitorizăm acest indicator valoarea lui este de peste 90 %. Sudiile arată că înainte de pandemie erau undeva sub 75 %.

- Aveți angajați care intră în primul an de muncă la Antibiotice și ies la pensie de la Antibiotice?

- Dacă este să mă uit la cele trei sau patru generații de angajați pe care îi avem pe platformă, da. Sunt angajați care efectiv o viață întreagă au lucrat și sunt încă alături de noi. Și cel mai frumos feedback pe care l-am primit a fost de la unul din colegii noștri care a părăsit compania recent. Pe motiv de pensionare. A spus că dacă ar fi s-o facă de la capăt... fix la fel face. Chit că a muncit 35- 40 de ani fix în același loc de muncă. Este vorba de un operator din producție și ne-a onorat reacția dumnealui.