
Economie
Brett Harrison, fostul șef al FTX, revine în scenă cu un nou start-up
cripto_.jpg

Cu aerul său relaxat, Brett Harrison este un as în criptomonede. Șase dintre angajații săi au lucrat pentru FTX.
Dar șeful lor vrea să întoarcă pagina acelor ani nebuni. Start-up-ul său de acum, Architect Financial Technologies, nu este doar o nouă bursă de criptomonede, asigură traderul în podcastul The Woolf of All Streets al bloggerului american Scott Melker:
"Am fondat Architect în ianuarie 2023 cu această idee în minte de a elimina unele dintre problemele existente. Nu poți să faci orice. În SUA, dacă vrei să investești pe piața instrumentelor financiare derivate, trebuie să treci prin Bursa de derivate, CME. Iar noi am solicitat certificarea noastră. Așadar, aș spune că firma noastră se adresează tuturor, cu excepția investitorilor care vor doar să cumpere și să vândă rapid activele virtuale și să obțină profit”.
Un tânăr matematician
Născut la New York în urmă cu 35 de ani, viitorul trader a publicat articole într-o revistă de matematică în anii de liceu, înainte de a se întoarce la prestigioasa universitate Harvard și de a se alătura apoi companiei de tranzacționare Jane Street Capital. În scurt timp, compania a adăugat Bitcoin la activele sale de tranzacționare.
Scopul era de a profita de această piață încă tânără și nereglementată, profitând de pe urma speculațiilor. Când colegul său de la acea vreme, Sam Bankman-Fried, i-a oferit oportunitatea de a conduce filiala FTX din SUA, Brett Harrison a acceptat. Dar diferențele dintre cei doi oameni au devenit curând evidente.
Un profesionist al noilor finanțe
Căsătorit, tată al unui copil născut cu o malformație congenitală, adoptat în China, vegan, Brett Harrison rămâne cu picioarele pe pământ. Plecarea sa de la FTX și crearea Architect dovedesc că are capacitatea de a-și reveni, potrivit lui Jean de Chambure, președintele Bureau des éveilleurs, o firmă de decodare și consultanță specializată în sectorul digital: "Este unul dintre profesioniștii înțelepți din acest sector, care au o viziune pe termen lung, mai rațională, și care văd criptomonedele ca pe o creație de valoare financiară. De fapt, va trebui să ne uităm unde va fi localizat sediul central al companiei, dacă nu există legături cu paradisuri fiscale precum Bahamas... Acesta ar fi deja un semnal că ceva va fi un pic mai bine reglementat, știind că Statele Unite intenționează și încep să reglementeze mai mult sectorul criptomonedelor. Aceasta este, de fapt, adevărata problemă din spatele criptomonedelor pentru mulți: faptul că sunt folosite de fonduri din Bahamas, de fonduri speculative."
Felia din profit
Trebuie spus că entuziasmul investitorilor pentru monedele virtuale nu se diminuează, dimpotrivă. Platformele de tranzacționare valorează acum zeci de miliarde de dolari. Arhitectul va dori, fără îndoială, partea sa din profit alături de giganți precum Binance, Coinbase și Kraken. Pentru prima rundă de finanțare, compania a strâns 5 milioane de dolari.
Pentru Jean de Chambure: "Brett Harrison va avea în spate întregul sistem de criptomonede. Pentru că firma sa este standardul de respectabilitate. Așadar, este un semn al unei anumite maturități a sectorului. Dar, pentru mine, asta nu schimbă paradigma criptomonedelor. Monedele virtuale nu creează valoare. Ele sunt pur și simplu un activ financiar. Și dacă facem o paralelă cu aurul, suntem în aceeași categorie, ele sunt mai degrabă o monedă de acoperire împotriva riscurilor geopolitice sau economice cu care se confruntă planeta în prezent. Deci este un fel de valoare de refugiu”.
Produs speculativ pentru unii, monedă a viitorului pentru alții, criptomonedele revoluționează finanțele. În opinia expertului, consolidarea reglementărilor și a impozitării ar contribui la atragerea chiar și a unei părți din acești bani în economia reală.
Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de rfi.fr