Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Datoria publică de 50% din PIB, în sine, nu reprezinta nimic. Poate că un prag important ar fi 60% din PIB" (Interviu)

inquam-photo-bani-lei-48837.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Datoria publică a României continuă să crească și a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a ajuns la 50,1%, în luna februarie, față de 49,2% din PIB în ianuarie și 47,2 în decembrie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde de evoluţia PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei. Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele luni ale anului mult, scopul fiind de a-şi acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale pieţelor financiare, conform Profit.ro.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că depăşirea pragului de 50% în ceea ce priveşte îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB, urmând ca programul să cuprindă, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Autorităţile au transmis, la momentul la care s-a depăşit prima dată pragul de 50%, că nu agreează măsuri restrictive, cum ar fi îngheţarea salariilor, şi preferă o ieşire din această situaţie prin investiţii şi creştere economică. În plus, pentru a se declanşa prevederea din lege, nivelul datoriei de peste 50% ar trebui să fie şi transmis către Eurostat ca nivel oficial al datoriei, acţiune pentru care autorităţile au o perioade de timp suficient de lungă ca avansul PIB nominal să ducă din nou gradul de îndatorare sub 50% din PIB.

"Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, la sfârşitul lunii februarie 2023. Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare PIB-ul realizat în anul 2022 comunicat de către INS. Odată cu publicarea de către INS a PIB-ului pentru trimestrul I 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB urmează sa fie revizuit şi se va republica”, a precizat Ministerul Finanţelor

Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.

 

Analistul economic Aurelian Dochia i-a explicat Mariei Ilie ce înseamnă pentru economie pragul de indatoare de 50% din PIB.

"Este un prag pe care l-am creat noi, în discuțiile noastre. Nu exista un prag semnificativ la 50%. Poate că un prag important ar fi 60%, este limita admisă de reglementarile UE, în legătură cu îndatorarea țărilor. La 50% este mai degraba un nivel simbolic, care trezește o anumita emoție sau e prilej de discuție. În sine nu reprezinta nimic. Asta nu înseamnă că datoria nu este importantă, dar chiar și cu un nivel de 50% sau 50,1% cât este acum, România este între țările europene cu un nivel scăzut al datoriei publice. Modul în care a evoluat acest nivel în ultimii ani a fost influențat, nu numai de deficitul bugetar și imprumuturile care au fost făcute pentru finanțarea acestui deficit bugetar, si de ritmul creșterii economice. Pentru că, dacă România continuă să aibă un ritm de creștere ridicată, atunci s-ar putea să ajungă din nou să treacă sub 50%."

Interviul integral aici: 

 
Datoria publica a Romaniei a trecut de 50% din PIB