Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economia britanică a înregistrat o creștere ușoară în primul trimestru din acest an

Inflația ridicată afectează puternic salariile angajaților, provocând greve masive în Marea Britanie.

Inflația ridicată afectează puternic salariile angajaților, provocând greve masive în Marea Britanie.
Inflația ridicată afectează puternic salariile angajaților, provocând greve masive în Marea Britanie.
Sursa imaginii: 
Justin Tallis/Arhivă AFP via RFI

Economia Marii Britanii a crescut cu 0,1% în primul trimestru din acest an, după scăderile înregistrate în luna martie, pe fondul producției puternic afectate de inflația ridicată și grevele masive din țară, au arătat cifrele oficiale publicate vineri, potrivit AFP, citată de RFI.

După ce anul trecut a evitat la limită recesiunea, economia britanică a înregistrat o creștere de 0,5% în luna ianuarie. Ulterior, în luna februarie aceasta s-a stabilizat, urmând să scadă cu 0,3% în luna martie, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS).

„Scăderea din martie a fost determinată de un declin major în sectorul serviciilor”, a precizat Darren Morgan, directorul departamentului de statistică din cadrul ONS.

„În ciuda introducerii noilor plăcuțe de înmatriculare, vânzările auto au scăzut semnificativ raportat la cifrele înregistrate în perioadele anterioare, continuând tendința observată de la începutul pandemiei. Pe lângă acestea, și stocurile, distribuția și comerțul cu amănuntul s-au confruntat luna aceasta cu performanțe scăzute”, a declarat Darren Morgan.

Cifrele actuale au fost publicate la o zi după ce Banca Angliei și-a îmbunătățit previziunile economice, afirmând că se așteaptă ca Marea Britanie să evite o recesiune în acest an, în ciuda faptului că inflația rămâne încă foarte ridicată, menținându-se la peste 10%.

Pe fondul creșterii alarmante a prețurilor de consum, Banca Angliei a majorat săptămâna trecută rata dobânzii de referință cu încă 25 de puncte procentuale, până la 4,5%.

Majorarea actuală a marcat cea de-a 12-a creștere consecutivă a ratei de bază, acum aflate la cel mai ridicat nivel de la apogeul crizei financiare mondiale din 2008.

Inflația ridicată afectează puternic salariile angajaților, provocând greve masive în Marea Britanie, recent confruntată cu o grevă de amploare care a sistat vineri traficul feroviar.

„O economie vulnerabilă”

„Declinul din luna martie ne arată cât de vulnerabilă este economia, în continuare afectată, deși prețurile la energie au scăzut, iar funcționarea lanțului de aprovizionare s-a îmbunătățit, odată cu încrederea consumatorilor care... a fost recâștigată pe parcurs”, remarcă Yael Selfin, economist-șef în cadrul companiei KPMG.

„Deși nu se mai pune problema recesiunii, activitatea întreprinderilor și a gospodăriilor va fi, cel mai probabil, afectată în continuare anul acesta de vulnerabilitățile rezultate pe plan economic pe fondul costurilor tot mai mari ale împrumuturilor și al condițiilor mai stricte de creditare”, precizează aceasta.

Decizia Băncii Angliei de a majora din nou ratele dobânzilor va cauza o scădere a nivelului de trai, întrucât băncile comerciale vor transfera clienților această creștere, ceea ce va duce la dobânzi mai ridicate pentru rambursarea împrumuturilor acordate, inclusiv ale creditelor ipotecare.

Pe de cealaltă parte, cei care au posibilitatea de a face economii în acest context vor beneficia de creșterea randamentelor fixe ale investițiilor.

În luna martie, inflația anuală în Marea Britanie se situa la 10,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat într-o țară G7.

Acest nivel se datorează creșterilor salariale, potrivit prim-ministrului Regatului Unit, Rishi Sunak, și Băncii Angliei deopotrivă, care i-au îndemnat pe angajatori să impună anumite limite acestor majorări.

Partidul Conservator a suferit o serie de înfrângeri în alegerile locale de săptămâna trecută, la care cetățenii s-au prezentat la urne pentru a-și alege reprezentanții locali, pe fondul crizei costului vieții, rămase nesoluționate, în ciuda eforturilor guvernului de a subvenționa parțial costurile facturilor la energie.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.