Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul taiwanez ProLogium investește peste 5 miliarde de euro în Franța într-o uzină pentru baterii electrice

macron_taiwan.jpg

Vincent Yang, general manager ProLogium și președintele Emmanuel Macron la Palatul Versailles, 11 iulie 2022
Sursa imaginii: 
© Ludovic Marin, pool via Reuters

Grupul taiwanez ProLogium a anunțat vinerea trecută că a ales orașul francez Dunkerque și "ecosistemul" său pentru a construi o mare uzină de producție de baterii de ultimă generație. Este prima uzină a grupului pe continentul european, transmite France24.

ProLogium va investi în total la Dunkerque 5,2 miliarde de euro până în 20230, în uzina care va atinge o capacitate anuală de 48 GWh, suficientă pentru alimentarea a sute de mii de autovehicule. Se estimează că producția va începe la sfârșitul anului 2026 și va asigura 3000 de locuri de muncă directe și 12 000 indirecte.

Grupul taiwanez intenționează să facă din Franța o țară de pionierat pentru producția în masă a unei noi generații de baterii, denumite "solid state", mai rezistente și mai puternice decât cele precedente, asigură grupul.

"Motivele pentru a ne plasa în Franța sunt numeroase", a declarat Gilles Normand, vicepreședintele grupului responsabil cu dezvoltarea internațională, într-un interviu acordat mai multor agenții de presă, în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron era așteptat să viziteze orașul din nordul Franței pentru a evidenția reindustrializarea regiunii.

Compania taiwaneză a dorit "să aibă acces la energia decarbonată", iar în Dunkerque, "nu numai că avem acces la energie  nucleară, dar există și turbine eoliene offshore", spune Gilles Normand.

"Un adevărat ecosistem pentru baterii se dezvoltă în nordul Franței", spune el, în timp ce alte trei proiecte de ""gigafabrici"" au fost deja anunțate: la Douvrin, a cărui deschidere este prevăzută pentru sfârșitul lunii mai, la Douai și la Dunkerque, cu start-up-ul francez Verkor.

"Acest lucru ne va permite să avem o masă critică pentru a vedea stabilirea furnizorilor de materiale", în condițiile în care bateriile "litiu-ion" actuale sunt foarte consumatoare în ceea ce privește metalele esențiale, precum litiul, grafitul sau cobaltul, cu un lanț de aprovizionare care este astăzi controlat în mare parte de China.

Acest lucru permite, de asemenea, "apropierea de clienții noștri, deoarece multe fabrici de vehicule electrice sunt situate în Europa de Nord", iar "Dunkerque este foarte bine conectat prin căi ferate, drumuri și un port de mare adâncime care facilitează importurile și exporturile produselor noastre", continuă Gilles Normand.

Baterii mai puternice și mai rezistente

ProLogium, grup fondat în 2006, se prezintă ca un pionier al bateriei solide state, care poate atinge "o putere cuprinsă între 360 și 390 de wați pe kilogram, față de 160 și 180 de wați pe kilogram pentru bateriile litiu-ion", spune fondatorul și directorul său general, Vincent Yang.

Bateria solid state se deosebește de concurenții săi prin faptul că utilizează un electrolit solid pentru a transporta încărcătura electrică, și nu un electrolit lichid ca în cazul bateriilor tradiționale.

Separatorul - un element cheie în funcționarea unei baterii - este realizat din ceramică și nu din polimer, ceea ce face ca bateria să fie mult mai rezistentă la șocuri și mai puțin predispusă la scurtcircuite și, prin urmare, la incendii.

Anodul - unul dintre cei doi electrozi - este realizat în întregime din oxid de siliciu, care este mai ușor de găsit în Europa decât grafitul utilizat de obicei, care provine "în proporție de 90% din China", potrivit lui Gilles Normand.

"În prezent, cel puțin șase producători de echipamente din Europa și Statele Unite sunt în faza de testare", adaugă Vincent Yang, în timp ce această tehnologie așteaptă încă să fie omologată pentru mobilitatea electrică.

Autonomie "dublată" și greutate redusă

Bateria solid state permite îmbunătățiri serioase, potrivit celor doi directori. "Poate fi încărcată la 80% în 12 minute, în timp ce, dacă luăm un Tesla Model 3, de exemplu, este nevoie de 20 de minute la o încărcare rapidă", explică Gilles Normand.

Noua tehnologie face posibilă "dublarea autonomiei" bateriilor, reducând în același timp greutatea acestora "cu cel puțin 11%, adică cu cel puțin 50 kg", a continuat el. Or, "50 kg pentru o mașină este enorm, permite reducerea solicitării sistemului de frânare etc.".

Uzina va trebui să atingă un nivel de producție de 30 GWh pentru a fi competitivă, spune el.

Certificarea bateriei "va dura cel puțin doi ani" înainte ca aceasta să fie adoptată de producători, preconizează Gilles Normand.

Mercedes-Benz este unul din acționarii ProLogium. Compania mizează pe ajutorul financiar european și național pentru industria ecologică și plănuiește inregistrarea la Bursă pentru a-și finanța investițiile.

 

Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com