Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O piață prea mică pentru OTP

fater.jpg

Gyula Fatér, director general OTP Bank Romania
Sursa imaginii: 
bbj.hu

OTP Bank România a urmărit în anii trecuți creșterea cotei sale pe piața bancară din România. După o încercare nereușită de achiziție, banca s-a concentrat pe creșterea organică. Însă creșterea nu a fost suficientă, iar banca ia în considerare vânzarea sucursalei din România.

Banca OTP din Ungaria este una din puținele companii din perioada socialistă care au reușit să supraviețuiască în condiții de economie de piață. Ajutată și de profitul acumulat înainte de 1989, până în 1995 compania s-a concentrat pe consolidarea pe plan intern. Din 1997 a început extinderea regională prin achiziții, prima în Slovacia. OTP și-a început operațiunile în România în 2004, și încă de la început țelul a fost atingerea unei cote de piață de 5%. Criza financiară din 2008-2009 a afectat și piața din România, însă OTP nu a renunțat la țelurile sale, iar în 2015 a achiziționat Millenium Bank pentru 39 milioane de euro.

Doi ani mai târziu au anunțat o nouă achiziție, Banca Românească, tranzacție care însă în ultima clipă a eșuat din cauza avizului negativ al Băncii Naționale a României. Cauzele refuzului nu au fost comunicate, însă directorul general adjunct al OTP, Laszlo Wolf nu vedea motive politice. Într-un interviu pentru revista Budapest Business Journal, Wolf spunea: ”la începutul anilor 2000, era o părere generală că doar băncile occidentale sunt bănci bune, iar băncile est-europene erau oarecum desconsiderate. O bancă austriacă sau italiană era mai binevenită decât una din Ungaria. Deci nu a fost o motivație politică, sentimentul meu a fost că partea română nu a vrut să ne vândă o bancă mare”.

OTP Bank a rămas deci să urmeze calea dezvoltării organice. În 2017, directorul general OTP, Sándor Csányi vedea fezabilă o cotă de 7-8% pentru banca sa în România. În 2020, directorul OTP România, Gyula Fatér spunea despre piața din România că băncile care nu ating cât mai repede o cotă de 5%, ori trebuie să cumpere o altă bancă, ori să se unească cu una, ori să fie vândute. În acea perioadă, 2020, cota de piață a OTP România era în jur de 2,5% și avea un plan de a atinge 5% până în 2024. La începutul acestui an, Fatér relata că OTP merge înainte conform planurilor, clienții sunt mulțumiți, iar per total, este satisfăcut de rezultatele din 2022.

Se pare însă că managementul OTP era de altă părere, având în vedere că banca nu a reușit să depășească cota de 3%, ceea ce însemna că țelul de 5% anul viitor nu mai era posibil. Veniturile OTP România au reprezentat 3,8%, iar profitul, 0,9% din totalul grupului OTP. 

În acest context a venit anunțul băncii de a lua în considerare vânzarea sucursalei din România. În acest moment, capitalul OTP România este de 174 miliarde de forinți, aproximativ 458 milioane de euro. Acesta ar fi prețul de pornire, dar e posibil ca cel de vânzare să fie mai mic, 400 de milioane sau chiar mai puțin, având în vedere cota redusă pe piață, respectiv locul 9 în topul băncilor din România. Măsura nu ar fi fără precedent la OTP, în 2020 au vândut sucursala din Slovacia, din motive similare.

 
O piață prea mică pentru OTP