
Economie
„Regele” inteligenței artificiale și încă o companie care a ajuns să valoreze 1.000 miliarde de dolari
nvidia.jpg

Trebuie spus că doar câteva companii au reușit să ajungă până la pragul de 1.000 miliarde de dolari. Este vorba despre Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, adică Google și compania saudită din domeniul petrolier, Aramco.
Saltul de săptămâna trecută a prețului acțiunilor Nvidia are o explicație și anume rezultatele financiare mult peste așteptări obținute pe primul trimestru și o previziune spectaculoasă de creștere pentru trimestrul al doilea al acestui an.
Și pentru ca tacâmul să fie complet, Nvidia, ca toate celelalte mari companii de tehnologie, are și o figură carismatică în persoana fondatorului firmei, inginerul americano-taiwanez Jen Hsun „Jensen” Huang. Mass-media l-a numit deja regele inteligenței artificiale, iar Jensen vrea să arate că își merită supranumele.
Foto: Wikipedia via rfi.fr/tw
La începutul acestei săptămâni, la un eveniment de tehnologie organizat în Taiwan, Jensen Huang a susținut o prezentare, prima după patru ani, în care a vorbit nu doar despre viziunea companiei, ci și despre o serie de produse ale firmei.
A atras atenția în special o platformă de supercomputer cu inteligență artificială de care sunt interesate deja marile firme care au dezvoltat serviciile de cloud. Dar, nu doar atât. Jensen Huang a rostit o afirmație care a făcut deja carieră și anume că „inteligența artificială înseamnă că oricine poate fi acum un programator, deoarece tot ce trebuie să facă este să spună ceva computerului”.
Să ne aducem aminte că a mai anticipat cineva că în câteva decenii fiecare familie va avea un robot. Huang devine și el unul din „guru” industriei de tehnologia informației.
În fața a câteva mii de oameni, la conferința de la începutul acestei săptămâni din Taiwan, Jensen Huang a spus că ne aflăm într-o nouă eră a calculatoarelor și că inteligența artificială va conduce la o revoluție a computerelor. De altfel, cipurile dezvoltate de compania condusă de Huang sunt parte integrantă a ceea ce se numește inteligența artificială generativă.
În Taiwan, Huang a ținut să demonstreze ce poate face inteligența artificială, respectiv pe baza câtorva instrucțiuni verbale, computerul a creat un program care a compus o melodie pop care laudă compania Nvidia.
Totodată, șeful companiei a anunțat o serie de produse și parteneriate noi. Cum sunt, de exemplu, o colaborare cu o mare agenție de publicitate internațională pentru dezvoltarea de conținut pentru publicitate digitală. Firma a creat o așa-numită platformă pentru roboți, cipuri și senzori, care poate fi achiziționată de companiile care își propun să construiască astfel de produse informatice.
Nvidia și Soft Bank au încheiat o colaborare prin care vor introduce un supercip în centrele de date distribuite de Soft Bank în Japonia. În fine, șeful Nvidia a anunțat o serie întreagă de dezvoltări ale produselor companiei, astfel că reacția bursei de a doua zi, creșterea prețurilor acțiunilor și implicit valoarea companiei, a fost normală.
Fără îndoială, firmele de inteligență artificială din lume, inclusiv din China urmăresc cu mare atenție produsele prezentate de Nvidia. Dar, firmele chineze au de ce să fie îngrijorate de deciziile privind schimburile comerciale, pentru că anul trecut administrația americană a restricționat vânzările de unități de procesare grafică spre China. Piața chineză rămâne, însă, importantă pentru grupul Nvidia.
Să spunem și mica istorie a grupului: a fost creat de Jensen Huang în anul 1993 și a început prin a produce procesoare grafice pentru jocurile video. În ultimii ani, procesoarele Nvidia au atras atenția companiilor care dezvoltă proiecte de inteligență artificială. De fapt, de aici începe marea aventură a companiei.