
Economie
Electrica trece pe profit
stalpi_electricitate.jpg

”Evoluţia principalilor indicatori în semestrul I al anului 2023: EBITDA – 636 milioane lei, în creştere substanţială, cu 535 milioane lei faţă de semestrul 1 2022; Rezultat net – profit de 106 milioane lei, îmbunătăţire semnificativă, comparativ cu pierderea de 176 milioane lei în semestrul 1 2022; Venituri operaţionale – 6,739 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de 5,933 miliarde lei la semestrul 1 2022”, se arată în comunicatul de presă al companiei.
Volumul de energie electrică distribuită a fost de 8,28 TWh, în scădere cu 7,9% faţă de S1 2022.
Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte in diferite faze de executie cu o capacitate de 296,5 MW.
„Prin consolidarea fundaţiei financiare şi prin optimizarea eficienţei operaţionale în toate domeniile noastre de afaceri, ne propunem să întărim şi să extindem portofoliul nostru axat pe energii regenerabile. Îmi exprim cea mai profundă recunoştinţă faţă de fiecare membru al echipei, clienţii, investitorii şi partenerii noştri, a căror contribuţie a fost esenţială în definirea şi modelarea direcţiei pe care o urmăm”, a declarat Alexandru-Aurelian Chirita, director general Electrica.
Subvenții neîncasate
”Soldul subventiilor de primit, la data de 30 iunie 2023, este de 2.299,9 milioane lei, estimat, din care 497,9 milioane lei suma neincasata inca aferenta anului 2022, cereri depuse si validate de catre ANRE, neincasate, in suma de 1.253.4 milioane lei (Ministerul Energiei: 361,4 milioane lei si ANPIS: 891,9 milioane lei) si 548,5 milioane lei din cereri care nu au fost inca depuse la autoritatile statului pana 30 iunie 2023.
Neincasarea la timp a subventiilor a generat o necesitate de creditare suplimentară semnificativă a societăţii, creditare care a generat costuri financiare exceptionale ce au afectat profitabilitatea”, se subliniază în comunicatul companiei.
Grupul Electrica oferă servicii pentru aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.