Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dochia: Suprataxarea băncilor va reduce probabil profiturile și atractivitatea investiției

aurelian_dochia_suprataxare_banci.jpg

Guvernul ia în calcul suprataxarea băncilor
Guvernul ia în calcul suprataxarea băncilor
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Suprataxarea băncilor va mări costurile de finanțare ale sistemului bancar, spune la RFI analistul economic Aurelian Dochia. Asta după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a avansat la Digi24 ideea unui impozit suplimentar, de tipul celor din Italia sau Ungaria, dar fără să avanseze o cifră exactă.

Aurelian Dochia crede că suprataxarea băncilor este o măsură menită să dea bine în ochii populației, dar precizează că din punct de vedere economic există anumite rezerve: ”În mișcarea disperată a Guvernului de a atrage surse suplimentare de venit la buget sunt discutate tot felul de variante și asta este fără îndoială una dintre variante, care din punct de vedere politic este probabil favorabilă, nimeni nu plânge de grija sectorului bancar, opinia publică probabil că nu se va scandaliza că Guvernul se gândește să taxeze suplimentar mediul bancar, așa cum se întâmplă de fapt cu țigările, cu alcoolul, care de multe ori sunt taxate iar și iar, pentru că moralmente nu sunt atât de puternic susținute în opinia publică. Așa că e o soluție atractivă din punct de vedere politic, mai atractivă decât multe alte idei care au fost vehiculate și care am văzut că au trezit reacții destul de puternice în mediul de afaceri și în opinia publică”.

 

Ciolacu : Până la finalul lunii Guvernul își asumă răspunderea pe măsurile fiscale/ pachetul nu va fi trecut noaptea, pe furiș

 

Ionuț Stroe la RFI: PNL a apărat cauza mediului de afaceri în negocierile cu PSD

 

Este suprataxarea băncilor o soluție viabilă din punct de vedere economic? În opinia lui Aurelian Dochia, ”este greu de spus, pentru că până la urmă, toate aceste forme de taxare suplimentară vor ajunge să mărească costurile de funcționare ale industriei respective, în cazul ăsta este vorba de industria bancară, vor mări costurile de finanțare, vor reduce probabil beneficiile, profiturile și atractivitatea investiției în asemenea sectoare. Deja, am avut o reacție pe Bursa de la București destul de puternică numai la anunțul acestei idei de suprataxare a sectorului bancar. Deci întotdeauna există costuri care de multe ori nu sunt luate în considerare, dar până la urmă, economia își găsește un nou echilibru. Va funcționa cu costuri mai mari, asta înseamnă că tot ce ține de finanțări, de economie, de investiții și așa mai departe, pe lângă faptul că au crescut dobânzile în ultima vreme, vor trebui să suporte și aceste fracțiuni de costuri mai mari. În plus, dacă profitabilitatea din sectorul bancar diminuează, atractivitatea sa ca mediu investițional este mai redusă. S-au încercat astfel de soluții și în alte țări, sunt mai multe țări în Europa care au mers în direcția asta, cred eu că sunt cam nouă țări în Europa care au taxat într-un fel sau altul industria financiară și bancară și rezultatele rămâne să fie urmărite, pentru că ele nu apar imediat, ele apar în decurs de un an, doi, trei”.

 
Aurelian Dochia, despre suprataxarea băncilor