Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde vor ajunge nemulțumirile comerciale dintre Uniunea Europeană și China?

ue_china.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Comisia Europeană

Schimburile de replici pe teme comerciale între Uniunea Europeană și China sunt în plină desfășurare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat cu ocazia discursului privind starea Uniunii că va fi declanșată o investigație cu privire la subvențiile acordate de China producătorilor auto locali. China a reacționat prin ministrul comerțului care a declarat că Europa vrea să practice un protecționism autentic care va distorsiona industria auto globală și lanțurile de aprovizionare.

Ieri, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, aflat în vizită în China a denunțat discriminarea la care sunt supuse companiile europene în această țară. Discriminarea companiilor europene se traduce prin mai puțină transparență, acces inegal la licitațiile publice și în ceea ce privește standardele și cerințele de securitate. De asemenea, Dombrovskis a adăugat că noile legi privind relațiile externe și cea antispionaj îngrijorează comunitatea de afaceri europeană. Aceste declarații au fost făcute la o universitate din Beijing, dar este clar că vicepreședintele Comisiei Europene „bate șaua să priceapă iapa”, adică știe că aceste declarații vor fi auzite și de demnitarii chinezi.

Săptămâna trecută, tot la Beijing, un alt vicepreședinte al Comisiei Europene, Vera Jourova, a pledat pentru mai multă claritate a reglementărilor locale. Este clar că Uniunea Europeană este nemulțumită de felul în care decurge colaborarea comercială cu China.

Un raport recent al Camerei de Comerț a Uniunii Europene arăta că în China mediul de afaceri este din ce în ce mai ambiguu, reglementările legale sunt tot mai vagi, ceea ce expune companiile europene la tot mai multe riscuri. Rezultatul este că 11% din firmele europene chestionate și-au mutat investițiile din China.

Cu toate acestea, nu se pune problema ruperii legăturilor comerciale cu China, care este văzută ca un partener, concurent și rival, în același timp. Pe de o parte, Bruxelles-ul vrea să păstreze dialogul cu cel mai mare partener comercial, pe de altă parte, Uniunea Europeană vrea să își protejeze industria auto de importurile de mașini ieftine din China. Pentru a face acest lucru nu este exclus ca Uniunea să decidă să taxeze cu 10% mașinile chinezești importate.

Nu este, însă, sigur că impunerea unor taxe vamale mașinilor venite din China ar fi în interesul companiilor europene. Ferdinand Dudenhoffer, un expert german în industria auto, a explicat în mai multe rânduri că succesul industriei auto chineze în materie de vehicule electrice nu se datorează unor măsuri protecționiste, ci mai degrabă, unei politici inteligente dusă pe termen lung.

Secretul succesului de astăzi este investiția făcută de China, de multă vreme, în baterii, domeniu în care a și devenit lider mondial. Uniunea Europeană a mai înregistrat un eșec în relația comercială cu China pe piața panourilor forovoltaice. Mai întâi, Uniunea Europeană a impus importurilor măsuri antidumping, pe care în anul 2018 le-a retras. Rezultatul a fost că piața europeană a panourilor solare este controlată exclusiv de mărfuri chinezești.

Ferdinand Dudenhoffer este de părere că „pe piața auto, dacă nu ești în China, nu ești în afaceri cu mașini”. China este lider mondial în tehnologia de fabricare a bateriilor și în mai multe domenii software. Acest lucru îl face pe Dudenhoffer să spună că riscul este mult mai mare să nu fii în China.

În China, se folosesc deja mașini care se deplasează fără șofer și taxi-roboți. Ceea ce în opinia lui Ferdinand Dudenhoffer arată că țara din Asia se mișcă mai repede decât statele occidentale și de aceea este nevoie de schimburi comerciale și tehnologice. După cum se poate remarca, în Europa există două curente, unul protecționist, care propune implicit o apărare a pieței interne, chiar și prin introducerea de taxe vamale, altul mai deschis care pledează pentru o colaborare fără bariere de orice gen. Deocamdată, europenii caută calea cea mai profitabilă.

 
Unde vor ajunge nemulțumirile comerciale dintre Uniunea Europeană și China?