Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Dăianu la RFI: Măsurile fiscale vin târziu și sunt insuficiente

daniel_daianu_masuri_fiscale_tarziu_insuficiente.jpg

Măsurile fiscale, criticate de mediul de afaceri
Măsurile fiscale, criticate de mediul de afaceri
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Este greu ca pachetul de măsuri fiscale anunțat de Guvern să ducă deficitul bugetar către 5,5%, declară la RFI președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El atrage atenția că măsurile vin târziu. ”Eu consider că acest pachet nu este suficient”, spune el. ”Corecția nu poate să fie fără durere, dar efortul distribuirii acestei ajustări ar trebui să fie cât mai echitabil”, consideră șeful Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu afirmă în contextul măsurilor fiscale că ”situația României din punct de vedere al echilibrului bugetar este foarte-foarte serioasă, adică avem deficite mari, care reclamă o corecție de amploare. După evaluările noastre la Consiliul Fiscal, evaluări ale unor instituții internaționale, ale economiștilor serioși, acest deficit s-ar îndrepta către 7% în acest an, dacă nu se adoptă măsuri de corecție. Important este ca acestea să fie cu efect durabil, să nu fie cu efect temporar. Noi avem un decalaj mare între cheltuieli permanente și încasări permanente. Și nu este simplu defel. Este bine că se încearcă așa ceva, să se lucreze în sensul reducerii deficitului și pe partea de cheltuieli și pe partea de creștere de venituri fiscale. De ce subliniez acest decalaj între venituri și cheltuieli? Întrucât corecția nu poate să fie fără durere”.

 

Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale

 

Marcel Boloș: "După Comisia Europeană, ne atrage atenţia şi FMI. Deficitul bugetar trebuie redus"

 

În opinia sa, ”a existat procrastinare, s-a întârziat foarte mult cu corecția. Se explică prin faptul că într-adevăr, am avut șocul pandemiei, criza energetică, războiul din Ucraina, toate acestea au făcut ca deficitele în Europa să crească, dar România era deja în procedură de deficit excesiv și are un deficit structural, pe care cele mai multe state din UE nu-l au. Ce se poate face este să începi să reduci din cheltuieli, să o faci cât mai bine, să te duci către zonele unde se pot reduce cheltuielile, pentru că dacă scoți Sănătatea, Educația, Armata, Poliția din sectorul bugetar, numărul bugetarilor, îți dai seama că realmente poți opera numai în zona administrației centrale și locale, unde există multe redundanțe și apar și aceste cazuri care arată în mod eclatant că în România nu puțini funcționari publici mai mult decât extrag rente, am spus ieri la un post de televiziune că extrag rente, nu, fură, ăsta e adevărul, se fură. Una este să ai o rentă printr-un salariu poate necuvenit și altceva să furi, literalmente furi. Ei, aici trebuie operat, este lupta împotriva corupției, împotriva unor redundanțe, adică faptul că e un număr nejustificat de mare de angajați și în administrația centrală și în cea locală”.

 

”Pachetul de măsuri fiscale e greu să ducă deficitul către 5,5%”

 

Daniel Dăianu atrage atenția că măsurile fiscale aprobate de Guvern nu vor reduce masiv deficitul bugetar: ”Pachetul de acum este greu să ducă deficitul către 5,5%, cât a anunțat ministrul Boloș ca țintă (...). Pe noi la Consiliul Fiscal nu ne interesează partidele, pe noi ne interesează greșelile, erorile foarte mari care s-au comis, pentru că noi plătim acum pentru nesăbuință. Noi am menționat că în anii trecuți au fost crescute salarii, cumulat cu reduceri de taxe și impozite, într-o nebunie, într-o nebunie. Toată clasa politică, aproape toți consideră, din păcate și există și economiști, că acest nivel jos al veniturilor fiscale într-un fel este o cvasinormalitate în societatea românească, s-au consfințit aceste aranjamente, care să facă sistemul să funcționeze. Nu vedeți dvs. că în momentul în care se pune problema eliminării exceptărilor, privilegiilor, schimbării unui regim fiscal, toată lumea sare în sus? Chiar și cei mai liberali dintre liberali ar trebui să accepte faptul că nu este normal să avem atâtea exceptări, asemenea privilegii (...). Eu consider că acest pachet nu este suficient, chiar dacă e întins pe ani de zile. Important este ca în doi-trei ani să avem această corecție, care să ducă deficitul, care acum este, dacă nu s-ar introduce măsurile de ajustare, între 6,5% și 7%, să fie dus către 3%. Dacă vrem să intrăm în zona euro, ar trebui să fie sub 3% din PIB, adică să se ducă către 2%. Este o corecție mare, n-are cum să fie fără dureri, efortul distribuirii acestei ajustări ar trebui să fie cât mai echitabil, nu cei mai neajutorați să suporte mai mult, proporțional, pentru că nu au voce, nu pot striga, nu pot participa la presiunile care se fac în luarea deciziilor Guvernului. Eu îndrăznesc să fac această afirmație, mie mi se par aceste măsuri insuficiente, trebuie făcut mai mult și pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli. Mulți spun că pachetul nu reușește să atace în mod ferm zona de evaziune fiscală. Și eu cred că se poate face mult mai mult în ceea ce privește evaziunea. Dar nu numai evaziunea. Și optimizările fiscale”.