Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Fillon la Moscova

francois-fillon.jpeg

Premierul francez François Fillon

În prezent în jur de 6.000 de companii franceze lucrează cu ruşii, iar câteva sute sunt chiar instalate în Rusia. Între anul 2000 şi 2008, schimburile economice şi comerciale dintre Franţa şi Rusia au crescut de patru ori, mai spun experţii.

Nu întâmplător premierul François Fillon a plecat la Moscova însoţit de şase miniştri, printre care cel al economiei, doamna Christine Lagarde, precum şi de vreo 20 de şefi de companii. Agenţia France Presse informează, în context, că firma franceză Alstom va semna un acord important în vederea renovării a nouă baraje în Rusia.

În anul 2007, Franţa se află pe locul 9 în ierarhia partenerilor economici ai Rusiei. în prezent însă se află pe locul cinci, dovadă interesul pe care îl suscită Rusia pentru înterprinderile franceze. Un interes cu atât mai mare cu cât Rusia afişează pe anul viitor o creştere economică viguroasă, apreciată între 5 şi 7 la sută.

Vorbeam însă şi de agenda culturală a premierului François Fillon, care este însoţit la Moscova şi de ministrul culturii Frédéric Mitterrand. Manifestarea "Anul Rusiei în Franţa" şi "Anul Franţei în Rusia s-a concretizat prin 350 de manifestări: expoziţii, colocvii, prezentări de filme şi de cărţi, programări de spectacole şi aşa mai departe. 5 milioane de vizitatori s-au lăsat fascinaţi de aceste iniţiative.

Poate că pe pământ ar exista mai puţine animozităţi şi mai puţină violenţă dacă oamenii s-ar cunoaşte mai bine, şi dacă şi-ar aprecia reciproc realizările culturale. Această reflecţie cu valenţe filozofice se află la baza organizării acestui tip de manifestare, din care face parte "Anul Rusiei în Franţa" şi "Anul Franţei în Rusia". De notat că deşi manifestarea se încheie în mod oficial, printr-o ceremonie în seara aceasta la teatrul Balşoi de la Moscova, unele expoziţii mai rămân deschise şi la începutul anului viitor. Este cazul cu o expoziţie despre viaţa muzicală din epoca sovietică, cu accentul pe acei compozitori ruşi şi sovietici, compozitori de geniu, obligaţi să creeze pentru Lenin şi Stalin, în condiţii de teribile presiuni ideologice. Până pe 16 ianuarie anul viitor la Cetatea Muzicii situată în parcul Villette de la Paris publicul poate vizita deci această expoziţie intitulată: "Lenin, Stalin şi muzica". Perioada aleasă este cea dintre 1917, anul izbucnirii Revoluţiei din octombrie, şi 1953, anul morţii lui Stalin. Mai multe muzee din Moscova şi Sankt Petersburg au colaborat pentru organizarea acestei "vitrine muzicale" a epocii, iar la Paris sunt prezentate în jur de 400 de exponate: tablouri, afişe, partituri, fotografii, articole. Vizitatorii vor pot deasemenea să asculte fragmente din creaţiile muzicale ale acelor an, compuse de mari talente precum Stravinski, Prokofiev sau Sostakovici.

Mai rămâne deschisă, până pe 16 ianuarie 2011, la Muzeul vieţii romantice de la Paris, o expoziţie intitulată "Rusia romantică în epoca lui Gogol şi Puskin." În jur de o sută de tablouri, sculpturi şi alte obiecte de artă au sosit la Paris cu această ocazie, împrumutate de la Muzeul Tretiakov din Moscova. Vizitatorii descoperă astfel diferitele faţete ale romantismului rus care a înflorit la sfârşitul secolului al 18-lea şi la începutul secolului al 19-lea. Exponatele pun însă în lumină şi influenţa pe care o avea la acea oră cultura franceză în Rusia. Marele Puskin, de exemplu, fusese influenţat puternic de Molière şi Voltaire, şi i se spunea de altfel "francezul".