Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şoc economic după cutremurul din Japonia

japonia-tsunami-masini-afp-noboru-hashimoto.jpg

Foto : AFP / Noboru Hashimoto

Japonia trece printr-un şoc economic, după cutremurul şi tsunami-ul de vineri, 11 martie şi accidentele nucleare din ultimele zile. Pentru a face faţă consecinţelor din plan economic, Banca Japoniei a luat măsuri excepţionale.

Marii constructori de automobile, Toyota, Nissan şi Honda au anunţat suspendarea producţiei în Japonia, întrucât uzinele nu mai sunt aprovizionate. Toyota a anunţat închiderea celor 12 platforme de producţie, pentru a asigura securitatea angajaţilor.

Nissan a suspendat activitatea la patru uzine din nord-estul ţării, adică regiunea devastată de seismul şi tsunami-ul din 11 martie.

Honda a luat aceeaşi decizie în cazul a patru uzine. Cei trei constructori de automobile au pierdut de asemenea în această catastrofă o bună parte din maşinile produse deja. Mii de autoturisme noi au fost luate de tsunami.

Mai multe companii electronice, Sharp, Sanyo şi Panasonic au fost şi ele afectate. Cu şase uzine lovite, Sony este cel mai afectat fabricant de electronice.

Industria automobilului, electronicele, dar şi metalurgia şi nuclearul, nici unul dintre toate aceste sectoare nu a fost cruţat. O bună parte din nordul Japoniei a rămas fără curent electric. TEPCO, firma de electricitate care deserveşte regiunea Tokyo a suferit o scădere importantă a producţiei din cauza opririi centralelor sale. În total, 11 din cele 50 de reactoare nucleare situate în zonele cele mai afectate au fost oprite.

Ministrul Industriei cere companiilor să-şi reducă la strictul necesar consumul, pentru a economisi resursele. Japonia a solicitat Rusiei un supliment de gaz natural lichefiat.

Infrastructura a avut şi ea destul de mult de suferit. Cele mai multe porturi şi aeroporturi au fost înghiţite de tsunami.

De asemenea, transportul feroviar şi cel rutier au fost închise într-o bună parte a arhipelagului, în special în Tokyo şi în regiunea Capitalei.

Previziunile Fondului Monetar Internaţional privind o creştere economică de 1,6% în 2011 ar putea fi reduse. Bank of America Merrill Lynch estimează că seismul va costa cel puţin 0,2 - 0,3 procente din creşterea economică japoneză. Regiunile cele mai afectate, adică cele din nord-est contribuie cu 8% la Produsul Intern Brut.

Între timp, banca centrală japoneză a injectat 131 de miliarde de euro în piaţă. Această intervenţie masivă previne prăbuşirea yenului.