Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI ia la bani mărunţi Guvernul

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie, pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului. Principalele teme de discuţie anunţate sunt perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară.

Misiunea condusă de Erik de Vrijer va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială. Reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat că autorităţile de la Bucureşti nu intenţionează să acceseze resursele disponibile în cadrul acordului de finanţare de tip preventiv.

Premierul Victor Ponta spunea la votul de învestitură al Guvernului că Executivul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, deoarece Uniunea Europeană este în plină furtună economică. Un nou acord e important, mai declara Victor Ponta, chiar dacă, sublinia el, nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte. "Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligaţia să negociem în numele României, dar în acelaşi timp avem obligaţia să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate şi că avem din ce în ce mai puţină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru ţara noastră", a spus Ponta.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu Executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuşi, în noiembrie a fost prezentă o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă nici un fel de declaraţii publice şi fără un raport către Consiliul Director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009 şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.