Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE: Tranzacţiile financiare, la un pas de a fi taxate

steagul-ue-1024x819.jpg

UE: Tranzacţiile financiare, la un pas de a fi taxate

Orice tranzacţie în care este implicată cel puţin o instituţie financiară din Uniunea Europeană va fi în curând impozitată. Anunţul a fost făcut la reuniunea miniştrilor de finanţe din statele comunitare, iar acum, pentru aplicare, este aşteptat doar un document din partea Comisiei Europene.

Totul a început cu o propunere a Comisiei Europene, acum un an şi jumătate. Comisia a trimis celor 27 de ţări ale uniunii o propunere care are în vedere taxarea tuturor tranzacţiilor între instituţiile financiare.

Fără nici o excepţie, e vorba de bănci, burse, societăţi de investiţii, companii de asigurare, hedge funds, iar lista e deschisă. Propunerea iniţială mai poate suferi modificări, dar în principiu schimburile de acţiuni şi obligaţiuni ar urma să fie taxate cu 0,1% din valoare, iar contractele derivate cu 0,01%.

Taxa se aplică în tranzacţiile în care cel puţin o instituţie financiară care participă la tranzacţie are sediul în Uniunea Europeană, chiar dacă afacerea are loc în afara uniunii.

Acum, unsprezece ţări comunitare au obţinut aprobarea celorlalte state membre pentru a aplica o taxă asupra tranzacţiilor financiare, după cum a anunţat ministrul francez al economiei. Era ultima aprobare de care aveau nevoie cele 11 state pentru a aplica noua taxă, dupa cea a Comisiei Europene, în octombrie 2012, şi cea a Parlamentului European, în noiembrie.

Ministrul francez al economiei spune că doreşte aplicarea taxei "cât mai repede posibil", singurul pas care mai trebuie făcut fiind din partea Comisiei Europene, de la care este aşteptat un text practic şi rapid. Noul sistem de taxare a tuturor tranzacţiilor financiare este prima cooperare clară şi extinsă între ţările europene în domeniul fiscal. Cele 11 state implicate în această procedură sunt Franţa, Germania, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia şi Estonia.