Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Firmele românești cer guvernului ușurarea poverii fiscale

Oamenii de afaceri din România cer guvernului să negocieze cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit și reducerea impozitării salariilor. Într-un comunicat, Asociația Oamenilor de Afaceri mai solicită creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă.

Cererea oamenilor de afaceri a apărut cu numai o zi înainte de sosirea la București a unei delegații comune  a finanțatorilor României, adică Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială. E vorba de fapt de prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, iar reprezentanții firmelor românești consideră că acum e momentul ca guvernul să negocieze ușurarea poverilor fiscale.

Astfel, oamenii de afaceri cer executivului să susţină necesitatea mai multor măsuri, printre care asigurarea de resurse financiare speciale pentru a susţine creşterea potenţialului investiţional al sectorului privat și acceptarea consolidării fiscale pentru grupurile de firme cu capital românesc, similar cu practica acceptată pentru grupurile de firme internaţionale.

De asemenea, ei vor creşterea semnificativă a finanţării unor programe care generează locuri de muncă și reducerea fiscalităţii aplicate câştigurilor salariale.

”Asociația cere guvernului să adopte în viitoarele negocieri o poziţie fermă care să favorizeze o dezvoltare economică durabilă, şi nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practică ce şi-a dovedit deja limitele prin îngheţarea consumului intern în 2013 şi a reducerii veniturilor bugetare, chiar în condiţiile unei creşteri economice importante”, scrie în comunicatul AOAR.

Mai mult chiar, firmele românești amintesc că nu întotdeauna planurile și metodele FMI sunt în acord cu cerințele europene și fac un apel către cabinetul Ponta să acționeze în spiritul recentei poziţii a Comisiei Europene, potrivit căreia îndeosebi politicile FMI şi ale Băncii Mondiale nu sunt în totală concordanţă cu obiectivele asumate de ţările membre în cadrul Agendei UE 2020.

”AOAR susţine necesitatea găsirii de spaţiu fiscal adoptării de măsuri care să permită dezvoltarea economică, ca premisă a creşterii veniturilor bugetare. Utilizarea în continuare a creşterii fiscalităţii, ca şi a altor măsuri care reduc posibilele încasări bugetare (întârzierea aplicării de redevenţe europene pentru exploatarea resurselor de gaze şi petrol îngheţate, în prezent, creşteri nejustificate a preţului gazelor naturale ş.a.) vor avea grave consecinţe asupra competitivităţii economiei României, aflate încă într-un profund proces de schimbare structural”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.