Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul Economic de la Davos: reconcilierea progresului cu viitorul umanităţii

davos-le-sens-d-un-forum-article-main.jpg

credit foto: la-croix.com

La Davos, în Elveţia, începe un nou pelerinaj al elitei politice şi financiare mondiale odată cu noua ediţie, a 43-a, a celebrului Forum Economic găzduit în această staţiune de lux. In jur de 50 de şefi de stat şi de guvern şi-au dat întîlnire la Davos în zilele următoare. De "remarcat" însă absenţa preşedintelui francez François Hollande.

Probabil că François Hollande are mai multe motive să nu se ducă la Davos. In primul rînd el este mult prea ocupat cu războiul din Mali. In al doilea rînd el doreşte, probabil, să se distanţeze din nou de predecesorul său Nicolas Sarkozy care se simţea bine în febrilitatea mondenă a acestei reuniuni. In al treilea rînd, François Hollande încearcă să rămînă coerent cu o anumită atitudine adoptată la ora la care era doar candidat la prezidenţialele franceze. “Adversarul meu real, a spus el atunci, este lumea finanţelor”. Ori, Davos are această faimă de a fi un loc de întîlnire al marilor financiari, al marilor patroni, al acelor care conduc, uneori din umbră, o economie mondială financiarizată excesiv şi marcată de un veritabil delir speculativ. In acelaşi timp însă Davos este un loc în care sunt abordate teme importante pentru actualitatea politică şi economică mondială, şi unde sunt expuse analize interesante. Franţa îşi trimite, în consecinţă, mai mulţi reprezentanţi la Davos, mai precis trei miniştri, responsabilii cu finanţele, cu noile tehnologii şi cu drepturile femeilor.

Alte cîteva ţări care contează în economia mondială nu sunt reprezentate la cel mai înalt nivel, mai precis Statele Unite şi China. Vedetele vor fi, anul acesta, primul ministru rus Dmitri Medvedev, premierul britanic David Cameron şi cancelara germană Angela Merkel. Actuala ediţie a acestui forum este una “istorică” pentru Africa, dată fiind participarea a 9 şefi de stat africani... Alţi invitaţi de marcă sunt secretarul general al Oragnizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon şi Bill Gates, fondatorul firmei Microsoft.

Agenda discuţiilor este destul de vastă... Practic un întreg evantai de subiecte vor fi abordate, de la situaţia economică mondială la criza din Mali, de la problema sănătăţii pe planetă şi a sistemelor de asigurare medicală pînă la lupta împotriva obezităţii, de la criza din Siria şi securitatea în Orientul Apropiat pînă la locul religiei în secolul al XXI-lea.

In total, 2500 de invitaţi vor fi prezenţi la Davos, avizi de contacte şi doritori să-şi schimbe cărţile de vizită. 900 de mari patroni şi-au anuţat deasemenea participarea, interesaţi să discute despre relansarea economiei mondiale. Faţă de anul trecut, atmosfera de la Davos pare ceva mai calmă şi mai optimistă. Experţii care gravitează în jurul acestui Forum constată că lucrurile merg ceva mai bine pe plan economic, criza financiară s-a mai atenuat, deşi n-au fost luate măsuri destul de serioase pentru ca finaţele internaţionale să fie mai bine controlate. Patronul băncii JP Morgan a anunţat un beneficiu de 20 de miliarde de dolari pentru banca sa pe anul trecut. Dovadă că şi băncile au ieşit din criză, deşi sistemul bancar rămîne opac...

Un raport publicat de Forumul de la Davos vizează direct Rusia, cu concluzia că această ţară trebuie să-şi asume cîteva reforme esenţiale. Nu întîmplător Dmitri Medvedev se află la Davos în fruntea unei importante delegaţii. Ceea ce spun experţii este că Rusia va fi confruntată curînd cu “revoluţia gazului de şist”. Mai precis, întreaga sa economie, bazată pe exportul de energie, devine extrem de vulnerabilă în condiţiile în care Statele Unite ar putea deveni campionul absolut al gazului de şist.

Intr-un alt raport Forumul de la Davos pune în evidenţă faptul că lumea anului 2013 şi a anilor viitori apare vulnerabilă din cauza catastrofelor naturale. Pe fond de criză, atenţia lumii a fost deturnată de la problemele încălzirii atmosferei şi ale poluării, în timp ce “evenimente meteorologice extreme” sunt în plină desfăşurare. Marea temă a actualei ediţii este deci adaptarea la noile condiţii, altfel spus cum ar trebui să reacţioneze omul, umanitatea, statele, cei care iau decizii, pentru a stimula progresul tehnologic şi mondializarea economiei fără a pune însă în pericol existenţa terestră a umanităţii.