Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul cu FMI, extins cu două luni

Guvernul îşi doreşte un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar are câteva probleme cu încheierea celui în vigoare acum. De altfel, chiar premierul Victor Ponta a anunţat că actualul acord va fi prelungit cu câteva luni, probabil două, din cauza unor restanţe. Până la final, Guvernul se angajează la o mulţime de schimbări, restructurări şi privatizări.

În actualul acord, Executivul s-a angajat faţă de FMI să vândă o parte dintre acţiunile pe care le are statul în companii strategice din energie şi transporturi. Printre acestea se numără Transgaz, de la care statul e dispus să renunţe la o participaţie de 15%, Romgaz (10%), Hidroelectrica (10 procente), Nuclearelectrica (10%) şi TAROM (20%).

Cât priveşte combinatul Oltchim, ar fi vorba de privatizare integrală; în cazul CFR Marfă, vânzarea pachetului majoritar, iar la Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica, renunţarea la participaţiile majoritare.

Numai că până acum e vorba mai mult de angajamente decât de rezultate concrete, ba chiar de ratări, dacă amintim doar de încercarea de a vinde Oltchim Râmnicu Vâlcea. În plus, o parte dintre aceste angajamente nu par a fi pe placul unor lideri politici, unii chiar din actualul arc guvernamental. Aşa că la discuţiile din comisia de buget din Camera Deputaţilor, preşedintele comisiei, liberalul Dan Radu Ruşanu, a criticat dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord. "Noi am mai facut privatizări, să nu spun sub presiunea, spun sub influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase", a afirmat Dan Radu Ruşanu. Şi nici măsurile fiscale nu au fost potrivite, au fost chiar greşite, a spus reprezentantul PNL. E o discuţie la care presa nu are ce căuta, a dat de înţeles şeful misiunii FMI, aşa că jurnaliştii au fost invitaţi să plece din sală.

Acesta pare a fi fondul pe care se discută în aceste zile cu delegaţia finanţatorilor internaţionali. De o parte FMI, cu restricţii bugetare, de alta Guvernul care se simte obligat să îndeplinească o parte din angajamentele electorale.

 

Ce vrea Guvernul de la FMI?

 

Lăsând la o parte acest episod, situaţia poate fi conturată doar din anunţurile oficiale. Iar acestea au venit chiar de la premier, după o întâlnire cu delegaţia FMI. Astfel, ştim că Victor Ponta a cerut extinderea cu două luni a actualului acord, pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz. Cât priveşte Compania Naţională Poşta Română, aceasta va fi privatizată prin majorare de capital, până la mijlocul lunii iunie, publicarea anunţului de licitaţie urmând să aibă loc până la finalul lunii februarie, cu condiţia aprobării procedurii de către Comisia Europeană. Referitor la CFR Marfă, Executivul se angajează să publice anunţul de privatizare în luna martie şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lunii mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când "toate condiţiile vor fi îndeplinite".

Referitor la Transgaz, oferta publică pentru privatizarea a 15% din acţiunile companiei va fi lansată până la mijlocul lunii aprilie, după ce în luna martie, Guvernul va depune documentele necesare la comisia valorilor mobiliare şi va angaja management privat. În fine, revenind la Oltchim, care tocmai a intrat în insolvenţă, în scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI scrie că administratorul judiciar al combinatului va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate. Victor Ponta spune că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea "redevine curată", să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.