Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bundesbank propune ”taxa pe avere”, dar nu în Germania

Statele aflate aproape de faliment ar trebui să folosească averea propriilor cetăţeni pentru a evita colapsul, aplicând o taxă excepţională pe capital, sugerează un raport al băncii centrale din Germania. Experții Bundesbank sunt de părere că măsura ar trebui aplicată înainte ca statele în dificultate să ceară ajutorul altor ţări.

În ultimii ani, cinci state din zona euro au fost salvate de la colaps financiar prin programe de împrumuturi de la statele zonei euro şi Fondul Monetar Internațional, amintește Bundesbank.

”O taxă pe capital corespunde principiului responsabilităţii naţionale, potrivit căruia contribuabilii sunt responsabili de obligaţiile guvernelor lor înainte de a fi necesară solidaritatea altor state”, se arată în raportul lunar al băncii centrale germane.

Numai că introducerea unei astfel de taxe pentru populaţie şi companii prezintă riscuri semnificative, iar implementarea nu ar fi uşoară, avertizează Bundesbank, adăugând că ar trebui utilizată doar în situaţii excepţionale, de exemplu pentru a evita falimentul statului.

FMI a discutat această opţiune într-un raport din octombrie anul trecut şi a afirmat că pentru a readuce îndatorarea a 15 state din zona euro la nivelul din 2007 ar fi necesară o taxă de circa 10% pe activele nete ale gospodăriilor.

Bundesbank transmite însă că nu susţine implementarea unei taxe pe avere în Germania, întrucât ar afecta creşterea economică.

Reformele recente şi ajustările din ţările cu probleme financiare din zona euro - Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru şi Portugalia - au îmbunătăţit condiţiile pentru creştere sustenabilă, se arată în raport, însă banca centrală germană rămâne îngrijorată în privinţa ratelor ridicate de îndatorare înregistrate în ţările respective.