Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Creţu, despre scandalul cărnii de cal: Nu e prima dată când se întâmplă să fim ţapi ispăşitori

Politicienii români trebuie "să apere demnitatea şi imaginea României, mai ales acolo unde e încălcată în mod flagrant şi fără dovezi". Iată ce spune la RFI europarlamentarul PSD, Corina Creţu. Ea comentează scandalul cărnii de cal din Marea Britanie, scandal cu ramificaţii în România.

Corina Creţu precizează că "ministrul Agriculturii face anchete şi rămâne să vedem dacă suntem iarăşi o victimă sau într-adevăr, avem şi noi partea noastră de vină".

Europarlamentarul socialist subliniază însă că "nu este prima dată când se întâmplă să fim ţapi ispăşitori. Acesta cred că este rolul politicienilor, de la şeful de stat, parlamentari, europarlamentari, să apere demnitatea şi imaginea României, mai ales acolo unde e încălcată în mod flagrant şi fără dovezi. Noi deocamdată nu avem dovezi că din România a plecat carne de vită ca şi carne de cal".

Scandalul cărnii de cal din Marea Britanie

Corina Creţu, europarlamentar PSD

AscultăDownload

Corina Creţu spune că în scandalul cărnii de cal din Marea Britanie "a fost implicată o firmă care până la urmă s-a dovedit că n-a făcut nici un export în ultima perioadă".

Un scandal de proporţii a izbucnit la nivel european, după ce în supermarketurile din Marea Britanie a fost descoperită lasagna cu carne de cal, în loc de carne de vită. Carnea fusese furnizată de o firmă intermediară din Franţa, care ar fi cumpărat carne de vită din România. Patronatele româneşti din domeniu susţin că e puţin probabil ca materia primă care a plecat de aici în Franţa să fi fost de fapt carne de cal.

Carnea care a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franţa şi Suedia ar putea fi de măgar, potrivit unor speculaţii care ar circula în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare din Franţa, scrie The Independent, citat de Mediafax.

Potrivit publicaţiei, un politician francez a apreciat că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită. Căruţele trase de cai au reprezentat o formă de transport ce data de secole în România, însă sute de mii de animale au fost duse la abator după modificarea reglementărilor rutiere, scrie The Independent.