Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Loterie fiscală în Portugalia

Portugalia transformă bonul fiscal în bilet la loterie, cu care poate fi câștigat un autoturism de lux. Măsura este una care să reducă evaziunea fiscală, anunță guvernul, numai că proiectul a stârnit deja numeroase controverse.

Din aprilie, guvernul de la Lisabona pune la bătaie 60 de automobile de lux pe an într-o loterie pentru cetăţenii corecţi, transformând bonurile fiscale în bilete de concurs.

În acest fel, executivul îi încurajează pe cetățeni să ceară peste tot, la cafenele, ateliere auto sau coafor, bonuri fiscale inscripţionate cu numărul personal de identificare fiscală. Acțiunea e văzută drept parte a luptei împotriva evaziunii fiscale şi economiei subterane, estimată la aproape 20% din PIB al Portugaliei.

Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depăşit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorită acestei campanii, estimează guvernul, care se așteaptă ca numărul chitanţelor înregistrate să se majoreze cu 2 miliarde faţă de anul trecut.

Numai că nu toată lumea din Portugalia e încântată de ideea guvernului. Executivul e acum acuzat de rănirea demnităţii naţionale, poluare sau transformarea cetăţeanului de rând în inspector fiscal, ceea ce ar încălca principiile unei democraţii europene.

Opozanţii acuză loteria fiscală că promovează importul de maşini străine într-o ţară unde politica de relansare economică se bazează pe exporturi, sau că guvernul descurajează eforturile de a creşte gradul de utilizare a transportului în comun.

Firmele mici susţin că înregistrarea numărului personal de identificare fiscală pe bonul fiecărui client care cumpără o cafea sau un ziar ar ocupa 130 milioane de ore de muncă din acest an, afectând productivitatea, și aşa aflată la niveluri scăzute în raport economii mai competitive din Europa.

Asociaţia naţională a proprietarilor de cafenele şi restaurante, grav afectaţi de majorarea TVA la 23%, a cerut guvernului să stabilească un nivel minim de 5 euro pentru tranzacţiile care trebuie raportate către autorităţi.

Campania este inspirată în principal de un program similar derulat în statul brazilian São Paulo. Autorităţile din Argentina, Columbia, Puerto Rico şi Taiwan au derulat de asemenea proiecte asemănătoare.

Singurul stat din zona euro care oferă premii în bani sau automobile cetăţenilor corecţi este Slovacia, unde programul a început anul trecut.

Experţii în taxe consideră că măsura face apel la înclinaţia portughezilor către jocuri de noroc. Portughezii sunt printre cei mai cheltuitori jucători la loteria EuroMillions.

Unii specialişti consideră că mulţi cetăţeni vor prefera în continuare preţurile mai mici practicate în economia subterană.

”Dacă cineva are nevoie de un instalator sau un electrician, cred că vor fi în continuare atraşi de discountul rezultat din neplata TVA. Vor putea cumpăra multe bilete la loteriile obişnuite cu banii economisiţi”, comentează un consilier pe probleme fiscale care lucrează în Portugalia.