Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Coşea: România va avea un an agricol mai bun

mircea-cosea-romania-va-avea-un-agricol-mai-bun.jpg

Agricultura ar putea ajuta la avansul PIB în 2013.

România poate conta pe un an agricol mai bun, dar şi pe exporturi în 2013, cu condiţia ca acestea din urmă să-şi găsească şi alte pieţe în afară de cea a blocului comunitar lovit de recesiune. Iată ce spune la RFI profesorul în economie Mircea Coşea, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Datele preliminare de la INS au arătat că în 2012, creşterea PIB a fost de doar 0,2 procente, cu mult sub aşteptări.

Guvernul Ponta şi-a construit bugetul pe 2013 mizând pe o creştere a PIB de 1,6%, prognoză rectificată în minus, după ce toată lumea a avertizat că sunt şanse slabe ca România să obţină mai mult.

Mircea Coşea crede că şi o creştere de 1,6% este prea mare şi nu se aşteaptă ca PIB-ul să avanseze cu peste un procent nici în 2013.

La rândul ei, economia Uniunii Europene se luptă cu o recesiune cruntă. Produsul Intern Brut european s-a prăbuşit peste aşteptări. Acesta a scăzut în trimestrul patru al anului trecut cu 0,5%, comparativ cu trimestrul trei.

Pe de altă parte, 2012 a fost cel mai slab din ultimii zece ani pentru România, la capitolul investiţii străine directe: doar 1,6 miliarde de euro, potrivit ultimelor cifre oficiale. Mircea Coşea spune că şi 2013 va fi un an la fel de slab, dacă România nu va lua o serie de măsuri fiscale, care să-i atragă pe investitorii străini, mai ales că avem o concurenţă puternică.

 
Mircea Coşea, intervievat de Lea Berzuc, despre creşterea economică din 2012 şi prognoza pe 2013