Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afaceri în România, tot mai greu – studiu EY

Nouă din zece antreprenori din România spun că accesul la finanţare este dificil sau chiar foarte dificil, iar 72% cred că mediul de reglementare şi impozitare s-a deteriorat în 2013. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu Ernst&Young - Barometrul antreprenoriatului românesc 2013.

Studiul măsoară percepţiile antreprenorilor din România în privinţa a cinci factori: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat pentru susţinerea antreprenoriatului.

Din document rezultă că priorităţile ar fi în primul rând în domeniul fiscal, al accesului la finanţare şi cele referitoare la percepţia societăţii asupra iniţiativei personale.

Până la priorități, care se pare că rămân doar ale mediului de afaceri, importante sunt concluziile studiului. Astfel, 88% dintre antreprenorii români consideră accesul la finanţare dificil sau foarte dificil. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre antreprenori spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în 2013 comparativ cu anul anterior, iar mai mult de un sfert nu văd niciun progres.

Ostilitatea mediului de afaceri din România, dar și lipsa de susținere din partea statului, sunt scoase în evidență de răspunsul la întrebarea legată de impozite și reglementări – trei sferturi, mai exact 72 de procente, spun că mediul de reglementare şi impozitare s-a deteriorat în anul trecut.

În ciuda dificultăţii de a găsi finanţare, antreprenorii nu consideră obţinerea de fonduri ca fiind cel mai mare obstacol în crearea şi dezvoltarea unei firme în România. Piedicile majore sunt incertitudinea mediului fiscal, birocraţia şi nivelul taxelor.

Iar în cazul în care guvernul chiar ar ține cont de părerea și nevoile oamenilor de afaceri, atunci, printre măsurile care ar trebui aplicate se numără asigurarea stabilităţii sistemului de reglementare şi fiscalizare şi simplificarea legilor, chiar înaintea reducerii nivelului taxelor şi impozitelor.