Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carne alterată în magazinele din România?

Mii de kilograme de carne alterată au ajuns în România din mai multe state ale Uniunii Europene și ar fi fost puse în vânzare, anunță procurorii care fac percheziții la peste 100 de firme implicate în acest caz. În afară de riscul consumării unor produse toxice, procurorii susțin că e vorba de un prejudiciu de 15 milioane de euro.

Carnea alterată ar fi fost adusă în România fără acte de import, anunță anchetatorii, cu sprijinul unor funcționari vamali, dar și cu ajutorul unui inspector de la Protecția Consumatorilor Cluj. Odată ajunsă în depozite, carnea era reambalată, i se puneau etichete noi și apoi era scoasă la vânzare sub formă de mici sau alte produse din carne. Toată acțiunea ar fi fost sprijinită de mari producători de pe piaţa de carne din România, spun cei care se ocupă de anchetă.

Procurorii de la DIICOT au făcut mai mult de 100 de percheziții în depozite din București, Cluj și Slobozia, dar și la sediile firmelor implicate, printre care s-ar găsi și Avicola Slobozia. Ei vor să afle drumul exact al cărnii stricate, din vestul Europei și până în magazinele din România.

Anchetatorii spun că în acest caz ar fi o adevărată rețea, iar membrii acestei presupuse rețele sunt suspectați de evaziune fiscală, punere în circulație de produse alterate și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

”După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state ale Uniunii Europene, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - «la negru»”, precizează DIICOT.

De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme ”fantomă” ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, ”fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip ”paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a încercat să liniștească lucrurile și a declarat că marfa se află în depozite și este puțin probabil să fi ajuns să fie pusă în vânzare.

”S-au identificat anumite cantități provenite probabil din evaziune fiscală. Controlul sanitar - veterinar probabil a fost eludat. Suntem în legătură cu direcția antifraudă și dacă marfa a ajuns pe anumite rafturi va fi retrasă”, spune Daniel Constantin.

Ministrul agriculturii susține că evaziunea fiscală la carne reprezintă 30-40% din piaţă, în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani.