Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de tone de carne stricată, retrase de la comercializare de ANPC

Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată. Mandatele au fost emise de procurorii de la crimă organizată după ce au audiat peste 30 dintre suspecţii ridicaţi în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri, în 18 judeţe, la două grupări infracţionale, formate din 80 de persoane.

Acuzaţiile merg de la evaziune fiscală şi spălare de bani, la punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează DIICOT într-un comunicat de presă. Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Între timp, carnea alterată a fost retrasă de la comercializare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un amplu control în magazinele din toată ţara şi a oprit definitiv de la vânzare 19 tone de carne. Până în prezent, au fost verificaţi peste 400 de operatori economici, dintre care la 161 s-au constat abateri şi au fost date amenzi de peste 430.000 de lei. Cantitatea de carne controlată a fost de 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli de la produse expirate, marfă depozitată în condiţii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterată, precum şi produse neetichetate corespunzător.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a făcut şi verificări la depozitele de carne din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, în urma anchetei DIICOT privind grupările specializate în evaziune fiscală şi comercializare de carne alterată. În urma acţiunii, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, găsindu-se inclusiv marfă expirată din noiembrie 2013. Interesant este că în acest dosar, DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la ANPC, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Potrivit anchetatorilor, grupările infracţionale ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA. Anchetatorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

910