Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni în Cipru, după semnarea unui acord cu UE

Parlamentul cipriot se reunește de urgență, luni, pentru a ratifica planul de ajutor financiar convenit cu UE. Condițiile acordului sunt fără precedent, ciprioții angajându-se să pună în practică o taxă excepţională asupra depozitelor bancare. Fiecare depozit bancar ar urma taxat, iar măsura ar putea afecta grav economia cipriotă.

În schimbul a 10 miliarde de euro, creditorii europeni au cerut autorităților de la Nicosia să instituie o taxă în cuantum de 6,75% asupra tuturor depozitelor bancare în valoare de până în 100.000 de euro şi de 9,9% pentru cele ce depăşesc acest prag. Cu alte cuvinte, fiecare depozit ar urma taxat.

Măsura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizaţi pentru recapitalizarea băncilor. Deţinătorii de depozite afectaţi urmează să primească drept compensaţie acţiuni la bănci cu valoare echivalentă pierderii, odată ce sistemul bancar va fi recapitalizat, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului.

Măsura riscă să destabilizeze pe termen lung economia Ciprului, avertizează unii analiști, care prevăd că mulți actorii financiari vor scoate din bancile cipriote sume importante în cazul aplicării acestei măsuri.

Preşedintele Nicos Anastasiades a declarat ulterior că Banca Centrală Europeană (BCE) a ameninţat că va împinge ţara în faliment prin retragerea liniilor de finanţare cu Laiki, a doua mare bancă cipriotă, dacă măsura nu este aplicată.

"Ne-am întâlnit cu decizii care fuseseră deja luate", a afirmat sâmbătă preşedintele cipriot, potrivit Financial Times.