Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficialii din Cipru caută soluţii de finanţare

oficialii-cipru-cauta-solutii-finantare.jpg

Protestatari în Cipru (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

Partidele politice din Cipru şi banca centrală vor discuta un Plan B, după respingerea în Parlament a taxei pe depozitele bancare. Noua strategie ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurări sociale, dar şi un eventual sprijin din partea Bisericii.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor, pentru a analiza paşii următori, după decizia Parlamentului. În urma discuţiilor s-a decis ca partidele să formeze echipe de experţi, care să discute un Plan B cu banca centrală. Printre opţiunile discutate se numără utilizarea unor rezerve de circa cinci miliarde de euro, deţinute de fondurile de asigurări sociale ale Ciprului. Alta ar fi ca deponenţii să accepte voluntar un schimb cu obligaţiuni legate de veniturile pe care statul ar urma să le obţină din exploatarea resurselor de gaze naturale.

În fine, Biserica Ortodoxă din Cipru a anunţat şi ea că este dispusă să-şi pună activele, inclusiv terenuri, la dispoziţia statului. Deja, Biserica este un acţionar important al celei de-a treia mari bănci a ţării, Hellenic Bank.

Între timp, Ministrul cipriot de Finanţe se află la Moscova, pentru a discuta surse alternative de finanţare. O rundă iniţială de discuţii nu a condus la rezultatul sperat, însă oficialul cipriot a afirmat că va rămâne în Rusia, astfel încât discuţiile să poată continua. Şi preşedintele Ciprului a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, marţi seară, după votul din Parlament.