Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cipru: miniştrii de finanţe euro pot greşi?

cipru.jpg

Foto: Proteste la Nicosia.

Se pare ca de când Jean-Claude Juncker a plecat de la cârma zonei euro, lucurile demareaza mai greu şi chiar uneori ele sunt complet eronate. Noul şef al ministrilor de finante din zona euro, Jeroen  Dijsselbloem a recunoscut joi, 21 martie,  în cursul audierii sale din Parlamentul European,  ca decizia de a impune o taxă pe depunerile bancare în Cipru "ar fi trebuit explicată mai bine".

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Deputaţii europeni au fost însă extrem de critici la adresa acestei taxe care nu doar că a fost respinsă de Parlamentul cipriot, dar era şi aproape ilegală. Taxa era menită să garanteze participarea Ciprului la finanţarea unui imprumut.

"A impune o taxa micilor depunători, cei care depun sub 100.000 de euro este absurdă"  au spus  eurodeputatii dupa ce în mod stângaci această taxa de 6.7% a fost decisă vinerea trecută de Eurogrup.

Iată o greşeală făcută de miniştrii de finanţe euro conduşi de novicele Jeroen Dijsselbloem şi greu de imaginat la acest nivel. O greşeală sau un gest politic care ascunde alte motivaţii ? Iată una dintre întrebările puse.

S-a spus imediat după ce decizia a fost luată că ea este ilegală întrucât depunerile de sub 100 de mii de euro in UE sint garantate. Dar Dijsselbloem s-a apărat amintind că aceasta nu era decât o taxa şi nu o pierdere a depunerilor.

Acuzat de europdeputaţi că nu a preîntâmpinat această gafă politică, el şi-a asumat responsabilitatea ideii de taxare, dar că decizia controversată a fost luată împreună cu ceilalţi miniştri şi nu doar de el.  

Dar ce-i drept, decizia ar fi trebuit comunicată, explicată mai bine. Acum este prea târziu, au răspuns deputaţii,  percepţia faptului că vor fi confiscate micile economii nu mai poate fi zdruncinată.  

Un plan B

Un plan B se pare că nu a existat în mintea miniştrilor de finanţe reuniţi în noaptea de 15 martie la Bruxelles. Se vorbea atunci doar despre taxele pe depuneri, care deci au avut efectul unui şoc atât pentru Cipru cât şi pentru creditorii săi, mai ales pentru Rusia.

Această taxă a dispărut acum din eventualele planuri care vor mai fi imaginate.

Cipru doreşte să creeze un fond de investiţii de solidaritate. Proiectul legislativ în acest sens este dezbătut  de guvernul cipriot care-l trece mai departe Parlamentului.

UE poate acorda Ciprului 7 miliarde de euro, dar ţara trebuie să finanţeze şi ea acest împrumut, iar ideea fondului de investiţii o înlocuieşte pe cea a taxei pe depuneri.

Ne trebuie o soluție europeană pentru problema Ciprului, nu una externă. Nu trebuie să se folosească economiile oamenilor obișnuiți pentru a rezolva problemele sectorului bancar”, declarau joi şefii grupurilor politice din Parlamentul European.

Directa supraveghere a băncilor din zona euro de către Uniunea Europeană va fi esențială pentru evitarea unei crize similare celei din Cipru”, adauga ei referindu-se la proiectul uniunii bancare europene, aflat in santier.

În fine, sefii grupurilor politice (Joseph Daul pentru PPE,  Hannes Swoboda – social democrati , Guy Verhofstadt (ALDE), Rebecca Harms and Daniel Cohn-Bendit (Verzi/EFA)si  Martin Callanan – pentru conservatorii britanici)  ii plesnesc din mers pe ministrii de finante ai zonei euro:

„Soluția propusă a fost luată în spatele ușilor închise, în primele ore ale dimineții, fără a se reflecta adecvat la consecințele sale pentru cetățeni. Iar tentativele de a pasa responsabilitatea în privința asumării paternității acestei propuneri nu fac decât să submineze încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. "