Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţie încordată în Cipru

situatie-incordata-cipru.jpg

"Luaţi mâinile de pe Cipru!", scrie pe acest banner, ţinut de un manifestant (Foto: Reuters).

Parlamentarii ciprioţi urmează să înceapă votul asupra unor acte normative menite să găsească fondurile de care are nevoie ţara pentru a-şi asigura un plan internaţional de salvare. Ciprul se află într-o cursă contra cronometru, după ce Banca Centrală Europeană a dat ţării un răgaz până luni să găsească banii necesari.

Dacă autorităţile de la Nicosia nu găsesc bani, lichidităţile băncilor din Cipru riscă să fie tăiate, iar ele s-ar putea prăbuşi.

Oficialii ciprioţi trebuie să vină cu 5,8 miliarde de euro, pentru a putea beneficia de împrumutul de zece miliarde de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Deja au existat cozi lungi la bancomate, întrucât ciprioţii de rând se tem că-şi vor pierde economiile.

Parlamentul cipriot a respins un plan prin care toate depozitele bancare ar fi urmat să fie taxate.

Două treimi dintre ciprioţi, respectiv 67%, ar prefera ieşirea ţării din zona euro şi relaţii mai strânse cu Rusia, decât să accepte taxarea depozitelor bancare, arată un sondaj publicat joi.

De asemenea, 91% din persoanele intervievate susţin decizia Parlamentului de a respinge taxa pe depozite, potrivit sondajului realizat de compania Prime Consulting şi citat de cotidianul Kathimerini.