Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, la RFI: România nu va fi afectată de o întrerupere a gazului rusesc către Ucraina

ministrul_energiei_razvan_nicolescu_rfi_romania_nu_va_fi_afectata_intrerupere_gazului_rusesc_catre_ucraina.jpg

România nu va fi afectată de o sistare a livrării de gaze dinspre Rusia către Ucraina, spune ministrul român al Energiei.

România este "clar ferită" de o eventuală sistare a livrării de gaze dinspre Rusia către Ucraina. O spune la RFI ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. El precizează însă că deşi stă bine, România nu are capacitatea de a-şi ajuta vecinii în clipa de faţă.

Ce efecte ar avea asupra României o eventuală întrerupere a robinetului de gaze ruseşti către Ucraina? "Nu cred că o nedorită întrerupere de furnizare de gaz dinspre Rusia către Ucraina va avea un efect asupra României. În primul rând, pentru că după cum este cunoscut, România are o producţie proprie semnificativă. În momentul de faţă ne acoperim aproape 80% din consum din producţia proprie. În plus, avem importante cantităţi de gaz natural stocate în depozite. Mai mult decât atât, în perioada următoare, consumul de gaz din estimările noastre nu va atinge, nu are cum să atingă, datorită condiţiilor meteorologice, niveluri foarte înalte de consum. În plus, chiar şi într-un scenariu pe termen foarte lung, suntem pregătiţi şi pentru o astfel de situaţie şi avem soluţii, printre care cea mai la îndemână ar fi trecerea unor centrale care produc energie electrică şi termică de pe combustibil gaz natural către un alt combustibil primar", spune Răzvan Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie precizează că "România nu va avea de suferit. Suntem din punctul acesta de vedere cea mai sigură ţară din regiune. După cum este cunoscut, în Uniunea Europeană suntem poziţionaţi pe locul trei la indicatorul de securitate energetică. Doar Danemarca şi Estonia au un indicator de securitate energetică mai bun decât al nostru. Nu-mi fac probleme că am putea fi afectaţi de o dispută între Rusia şi Ucraina pe tema gazelor".

"În momentul de faţă, nu avem capacităţi să ne ajutăm vecinii, din păcate, chiar dacă prin eforturile făcute de Guvern în ultimele luni, de primul-ministru Ponta s-au făcut unele progrese în ceea ce priveşte conectarea cu Republica Moldova, însă proiectul nu este încă finalizat. Deci posibilitatea noastră de a ajuta ţările vecine este limitată, însă din punctul nostru de vedere, noi suntem clar feriţi", mai declară Nicolescu.

Răzvan Nicolescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o eventuală sistare a gazelor ruseşti spre Ucraina