Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania consideră "echitabil" acordul pentru Cipru

germania-considera-echitabil-acordul-cipru.jpg

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble (Foto: Reuters/Thomas Peter)

Acordul aprobat de Eurogroup pentru salvarea Ciprului este "echitabil" şi poate stabiliza situaţia din ţară. Iată ce a declarat luni ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, citat de AFP.

Wolfgang Schaeuble spune că "rezultatul negocierilor este echitabil pentru toate părţile implicate. Cu soluţia găsită, Cipru are o şansă bună să restabilească încrederea pierdută. Este cea mai bună cale, chiar dacă nu este cea mai uşoară".

Parlamentul va analiza planul de salvare a Ciprului, conform legislaţiei germane. Ulterior, documentul ar urma să primească aprobare pentru utilizarea de fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, în cadrul căruia Germania este cel mai mare contributor.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat în noaptea de duminică spre luni un acord de ajutor financiar pentru Cipru. A doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki), va fi închisă, urmând ca depozitele în limita a o sută de mii de euro să fie preluate de cea mai mare bancă locală, Bank of Cyprus.

Sumele de peste o sută de mii de euro din depozitele Cyprus Popular Bank vor fi incluse într-o instituţie bancară cu active toxice, unde vor înregistra pierderi foarte mari. Sumele de peste o sută de mii de euro din depozitele de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30%-40%.

 

Reacţia Rusiei

 

Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate este echivalent cu furtul, declară premierul rus, Dmitri Medvedev. "Continuă, în opinia mea, să jefuiască prada", spune şeful Guvernului de la Moscova, citat de Bloomberg.

Guvernele europene, în frunte cu Germania, au insistat ca Rusia să suporte o parte a costurilor salvării Ciprului, pe motiv că sistemul bancar al insulei a fost folosit de afaceri ruseşti pentru spălarea de bani.