Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băncile din Cipru, cu lacătul pe uşă până joi

bancile-cipru-lacatul-usa-joi.jpg

Coadă la un bancomat, în Cipru (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

Toate băncile din Cipru vor rămâne închise până joi, a anunţat Banca centrală, într-un comunicat publicat luni seară, transmite AFP. Ministrul de Finanţe, Michalis Sarris, a luat decizia după consultarea cu guvernatorul Băncii centrale, pentru "a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar".

Banca centrală a Ciprului anunţase anterior că toate băncile, mai puţin două, se vor redeschide marţi.

Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat luni că acordul cu Cipru ar trebui considerat "un model pentru restul zonei euro". El spune că în caz de necesitate, se va apela şi pe viitor la taxarea depozitelor negarantate.

"Aş descrie ceea ce am făcut azi noapte drept împingerea riscului în retragere. Dacă există risc într-o bancă, prima noastră întrebare ar trebui să fie O.K., ce aveţi de gând să faceţi în legătură cu asta, voi, cei din bancă? Ce puteţi face pentru a vă recapitaliza instituţia? Dacă banca nu poate realiza recapitalizarea, atunci vom discuta cu acţionarii şi creditorii, le vom cere să contribuie la recapitalizarea băncii şi dacă va fi necesar, ne vom adresa deţinătorilor de depozite negarantate", afirmă Djisselbloem.

În urma unor discuţii maraton, de 12 ore, cu creditorii, Guvernul cipriot a acceptat să desfiinţeze Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din ţară şi să mute depozitele de până la o sută de mii de euro la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit cipriotă. Deţinătorii depozitelor negarantate vor contribui cu 4,2 miliarde de euro la finanţarea acordului de salvare.

Conturile deţinătorilor de depozite negarantate (mai mari de o sută de mii de euro) la Bank of Cyprus vor fi îngheţate pentru o perioadă încă necunoscută, până când banca va fi restructurată şi recapitalizată. Oficiali europeni au precizat că depozitele mari vor fi taxate cu cel mult 40%.