Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constantin Niţă: Temerile privind calitatea lucrărilor chineze sunt nejustificate

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spune într-un interviu la RFI că nu are nici un dubiu privind calitatea lucrărilor care vor fi realizate de firmele chineze în România. El precizează că cele mai importante proiecte româno-chineze privesc energia şi infrastructura.

Constantin Niţă declară că "cele mai importante (proiecte) sunt cele legate de energie şi infrastructură. Energia, aşa cum bine ştiţi, anul trecut, a semnat patru memorandumuri cu companiile chineze, referitoare la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, la termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala de la Tarniţa şi modernizarea complexului energetic Hunedoara. La care se adaugă şi bineînţeles hidrocentrala Turnu Măgurele - Nicopole".

Ministrul Economiei spune că "sunt proiecte foarte mari, care însumate ajung undeva la 8,5-9 miliarde de euro şi cărora trebuie să le acordăm toată atenţia necesară, având în vedere impactul pe care îl pot avea asupra economiei româneşti şi asupra creşterii economice în următorii patru-cinci ani".

 

Linia feroviară de mare viteză

 

Constantin Niţă aminteşte de asemenea de "proiectele de infrastructură, mai ales în căile ferate, cu trenuri de mare viteză. Este un proiect foarte important, pe care noi l-am prevăzut în programul de guvernare şi care este absolut necesar. România trebuie să se modernizeze, nu trebuie să rămână la stadiul actual, ştiţi foarte bine care este viteza de deplasare a mijloacelor de transport CFR".

Întrebat dacă nu-l îngrijorează semnalele de alarmă trase de diverşi experţi privind calitatea lucrărilor chineze de infrastructură, ministrul Economiei a răspuns: "Dacă aceste proceduri de selecţie a firmelor nu s-ar fi făcut în mod transparent şi public, atunci sigur, am putea să ne punem asemenea întrebări. Dacă procedurile sunt însă publice, transparente şi conform regulilor Uniunii Europene, nu văd nici un motiv pentru care o altă companie, de oriunde din Uniunea Europeană sau din lume ar putea să vină şi să participe la aceste competiţii. Dacă partenerii chinezi sau dacă firmele chineze au venit să se înscrie la asemenea proiecte, noi ce să facem, să renunţăm la ele, că sunt din China? Ar fi o mare eroare dacă am face lucrul acesta! Important este că aceste lucrări trebuie făcute, pentru că nimeni nu fuge cu ele în spinare acasă, n-o să ia partenerul chinez cele două reactoare în spinare şi o să fugă cu ele înapoi în China! O să rămână aici, în România. Deci o să creeze locuri de muncă, o să creeze plus valoare. Temerile acestea mi se par nejustificate".

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei un memorandum pentru începerea analizelor tehnice premergătoare liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa via Bucureşti şi modernizării inelului feroviar Bucureşti.

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre contractele româno-chineze