Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Niţă: Nu se poate renunţa la acciza pe carburanţi, impactul ei în economie va fi pozitiv

Impactul accizei la carburanţi asupra economiei va fi pozitiv, iar banii obţinuţi se vor duce în infrastructură. O spune la RFI ministrul Economiei, Constantin Niţă. În opinia sa, costul transportului nu va creşte.

Constantin Niţă precizează că "această acciză a fost prinsă în bugetul de stat pe anul 2014, deci în mod firesc, la ea nu se poate renunţa. Banii obţinuţi de aici, aşa cum a precizat şi premierul, se vor duce în construcţia de autostrăzi, deci în infrastructură. Impactul în economie va fi pozitiv, cu efect de multiplicare pe orizontală, ceea ce este după părerea mea un lucru foarte bun".

"Sigur că ea poate să aibă într-adevăr un impact asupra costului transportului. Însă aşa cum a anunţat premierul schema de ajutor pe care Guvernul o va face, cu siguranţă că acestea nu vor avea posibilitatea să crească preţurile în perioada următoare", spune ministrul Economiei.

Premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de Guvern de miercuri că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Executivul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre acciza la carburanţi