Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Economiei: Nemulţumirile producătorilor de energie verde probabil că sunt justificate, deşi ei nu pierd nimic

Producătorii de energie regenerabilă nu pierd nimic pe termen mediu şi lung după amânarea plăţii certificatelor verzi, pentru că ea nu a fost anulată. O spune la RFI ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Întrebat cum comentează nemulţumirile producătorilor de energie regenerabilă, Constantin Niţă a răspuns: "Sper să fi câştigat simpatia celorlalţi consumatori industriali şi consumatori casnici. Sigur că producătorii (de energie verde) sunt supăraţi pe mine pentru Ordonanţa 57 şi pentru modificările ulterioare, dar aşa cum am mai precizat de multe ori, schema de ajutor pentru energia verde în România este una dintre cele mai generoase din Uniunea Europeană, iar populaţia României nu-şi poate permite în acest moment să plătească aceste costuri, pentru că energia verde este foarte scumpă şi din acest motiv am fost nevoiţi să luăm aceste măsuri, pentru a echilibra dacă vreţi această piaţă".

Întrebat dacă în opinia lui sunt justificate protestele producătorilor de energie verde, ministrul Economiei a răspuns: "Probabil că da, dar ei în perspectivă sau mai bine zis pe termen mediu şi lung nu au pierdut nimic, pentru că practic, plata acestor certificate a fost amânată şi nu anulată, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva".

OUG 57/2013 stabileşte că începând din 1 iulie 2013, producătorii de energie regenerabilă vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmând să le recupreze din 31 martie 2017.

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre pachetul de măsuri pentru marii consumatori industriali de energie