Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina bate palma cu FMI

iateniuk.jpg

Premierul Arseni Iaţeniuk, la Bruxelles, pe 21 martie. Sursa foto: REUTERS/Yves Herman

Discuţiile dintre oficialii ucraineni şi FMI s-au încheiat. Într-o primă instanţă, Fondul va ajuta la aducerea pe linia de plutire a economiei ucrainene cu o sumă situată între 14 şi 18 miliarde de dolari. Există însă condiţii destul de dure. Dacă nu vor fi adoptate, PIB-ul ţării ar scădea cu 10%, iar economia ar intra în faliment, avertizează premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Între timp, Rusia continuă să agite spiritele, pe de o parte în Găgăuzia, pe de altă parte continuând să-şi strângă trupele lângă graniţa cu Ucraina.

Fondul Monetar Internaţional va acorda un prim împrumut situat undeva între 14 şi 18 miliarde de dolari pentru Ucraina, în baza unui acord stand-by care va debloca o sumă totală de 27 miliarde de dolari în următorii doi ani. FMI a promis acest ajutor Ucrainei după ce şi-a încheiat miercuri misiunea de evaluare. Ajutorul ar urma să fie aprobat de board-ul FMI cel mai probabil la sfârşitul lunii aprilie, după ce autorităţile de la Kiev vor fi adoptat un pachet extins de măsuri pentru a stabiliza economia şi a crea condiţiile pentru creştere susţinută, se arată în documentul FMI citat de Reuters.

 

Reforme dureroase: renunţarea la subvenţiile la gaze

 

Fondul cere însă pentru aceşti bani reforme economice dureroase precum în domeniul energiei - renunţarea la subvenţiile la gaze pentru populaţie.

Autorităţile interimare ucrainene au fost de acord miercuri cu termenii împrumutului, care implică o creştere a preţului la gaze cu 50% de la 1 mai.  Doar aceste subvenţii la gaze reprezentau 7,5% din PIB ucrainean.

Odată primită unda verde la FMI, Uniunea Europeană va aproba şi ea 11 miliarde de euro pentru Ucraina.

Autorităţile de la Kiev au declarat anterior că au nevoie disperată de bani pentru acoperirea cheltuielilor şi pentru a evita o eventuală intrare a ţării în încetare de plăţi.

În ceea ce priveşte dependenţa sa crescută de gazele ruseşti, Ucraina va putea să se aprovizioneze cu gaze din Uniunea Europeană, a afirmat miercuri, la Kiev, comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski.

Congresul american va aproba joi un miliard de euro de dolari pentru Ucraina în garanţii pentru împrumuturi şi 100 de milioane asistenţă directă.

Între timp, Rusia continuă să agite spiritele: un înalt oficial din Parlamentul rus, Leonid Sluţki, a declarat la întâlnirea de la Moscova cu başcanul Găgăuziei că Rusia aprobă referendumurile din regiunea autonomă şi le consideră "absolut oportune". Găgăuzii votaseră în februarie pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Moldovei în uniunea vamală construită de Rusia.

 

Zeci de mii de soldaţi ruşi, la graniţa cu Ucraina, nimeni nu ştie de ce

 

Moscova continuă masarea de trupe la graniţa cu Ucraina: potrivit serviciilor secrete europene, sunt 30.000 de soldaţi ruşi, cu 10.000 mai mulţi decât săptămâna trecută.

Surse din serviciile de informaţii europene şi americane, citate de Reuters, susţin că aceste trupe constând în infanterie, tancuri şi avioane de luptă. Oficialii americani declară pentru Reuters că nu se cunosc intenţiile lui Vladimir Puţin prin această desfăşurare de forţe de la graniţa de est a Ucrainei. „Nimeni nu exclude posibilitatea unei noi agresiuni ruseşti”, explică un oficial american citat de Reuters.