Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aşteptare tensionată în Cipru

asteptare-tensionata-cipru.jpg

Foto: Reuters/Yorgos Karahalis

Băncile cipriote se deschid joi la amiază, după aproape două săptămâni. Ele vor avea însă program redus (12.00-16.00). Autorităţile cipriote nu au informat foarte clar cu referire la termeni şi controlul capitalurilor, măsură temporară de limitare a hemoragiei banilor din bănci. Nu se cunoaşte cu exactitate nici cum se va proceda cu banii deponenţilor din afara zonei euro, care nu sunt garantaţi prin reglementările UE.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Cum comentează presa elenă ultimele evoluţii, în condiţiile în care grecii, persoane fizice sau companii, au în Cipru depozite de peste 4,3 miliarde de euro? Presa greacă a urmărit îndeaproape evoluţiile, dintr-o "fraternitate" declarată în ceea ce priveşte Cipru, în general. Editorialele de joi se concentrează asupra măsurilor luate cu privire la controlul capitalurilor, pentru a preveni un asalt asupra băncilor şi a stopa înstrăinarea masivă a depozitelor.

"Cipru ar putea impune inclusiv blocarea încasării cecurilor", scrie cotidianul Kathimerini, citând surse ale Guvernului de la Nicosia. Sigur, se speculează foarte mult. Rămâne de văzut, joi după-amiază, dacă măsurile autorităţilor cipriote vor fi fost suficiente pentru a gestiona situaţia creată, o situaţie fără precedent.

De asemenea, presa elenă prezintă în continuare discuţiile care au avut loc şi consecinţele deciziilor adoptate în cadrul ultimei reuniuni a Eurogroup-ului. Principala subliniere, "soluţia Eurogroup este aplicată numai în Cipru", vine din partea ministrului grec de Finanţe, Iannis Stournaras.

 

Ce se întâmplă cu filialele băncilor cipriote din Grecia?

 

Sucursalele din Grecia ale băncilor, până de curând, cipriote au fost deschise miercuri, cu program normal, tranzacţiile desfăşurîndu-se fără probleme.

Este adevărat, a existat nelinişte atât din partea clienţilor, care au aşteptat în numeroase cazuri chiar şi trei ore înainte de începerea programului, cât şi din partea băncilor, care au solicitat prezenţa forţelor de ordine pentru orice eventualitate.

Nu au existat însă restricţii privind circulaţia de capital şi întreaga gamă de servicii bancare, oferite acum de Piraeus Bank, care a preluat, la sfârşitul săptămânii trecute, toate operaţiunile în Grecia ale băncilor cipriote-Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) şi Hellenic Bank.

Cele trei bănci au în Grecia o reţea de trei sute de sucursale şi controlează 8%, aproximativ 15 miliarde de euro, din totalul depozitelor şi 10% din totalul creditelor.

 

Soluţia Piraeus Bank

 

Cum s-a ajuns la soluţia Piraeus Bank, reprezentată şi în România, pentru salvarea subsidiarelor cipriote din Grecia şi ce garanţii există că reprezintă într-adevăr o soluţie? Piraeus Bank, considerată o "bancă sigură", s-a implicat în ultimii ani în demersurile de achiziţie a mai multor instituţii bancare. În cazul băncilor cipriote, Piraeus Bank nu va prelua şi povara datoriilor, de exemplu, cele pe care CPB le are faţă de investitorii din pieţele financiare sau faţă de Banca Centrală Europeană.

Prin semnarea acordului de preluare a celor trei bănci cipriote în Grecia, Piraeus Bank a acceptat să plătească în numerar suma de 524 de milioane de euro şi s-a angajat să preia portofoliul de credite neperformante ale subsidiarelor, să protejeze depozitele cetăţenilor şi firmelor din Grecia.

La nivel declarativ, situaţia pare să fie sub control. Rămâne ca timpul să confirme.

 
Atena, Monica Chihaia, despre criza din Cipru