Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cipru: retrageri din bănci, sub paza poliţiei înarmate

cipru-retrageri-banci-paza-politiei-inarmate.jpg

Băncile din Cipru s-au redeschis (Foto: Reuters/Bogdan Cristel).

Autorităţile din Cipru au îndemnat populaţia la calm joi, când se deschid băncile. După două săptămâni cu lacătele pe uşi, băncile din Cipru s-au redeschis la ora 12. De teama furiei oamenilor, poliţia a fost plasată în alertă: există poliţişti înarmaţi care păzesc băncile. Cu toate acestea, Guvernul se aşteaptă ca joi să fie retraşi circa 10% din totalul de 64 de miliarde de euro depozitaţi în băncile cipriote.

În acelaşi timp, Parlamentul a deschis o anchetă care vizează băncile, dar şi Guvernul, după ce au apărut informaţii că unele conturi mari au fost "sifonate", în ciuda interdicţiei.

Deocamdată, situaţia este calmă, chiar dacă s-au format cozi mari în faţa băncilor, din ceea ce relatează corespondentul New York Times. Uniunea Europeană a trimis deja un miliard şi jumătate de euro, pentru a alimenta băncile. Guvernul de la Nicosia şi-a luat însă şi el precauţii, mai ales că miercuri, sindicatul angajaţilor bancari a cerut protecţie, de teamă că oamenii şi-ar putea vărsa furia pe cei aflaţi în spatele ghişeelor. Aşa că sunt peste tot poliţişti înarmaţi, dar şi angajaţii celei mai mari firme de securitate din lume.

Toţi ochii sunt acum pe cei care vor veni către Banca Laiki şi către Bank of Cyprus. Timp de două săptămâni, retragerile au fost limitate pentru fiecare persoană la o sută de euro. Există şi cazuri mai aparte, de ciprioţi care nu aveau nici măcar carduri, deci nu au avut cum să îşi retragă bani de pe 16 martie şi până în prezent. Acum, deşi băncile se redeschid, limita a fost stabilită la trei sute de euro pe zi de persoană. Este o decizie fără precedent, pentru că potrivit reglementărilor europene, libera circulaţie a capitalului nu poate fi restricţionată. E scris în tratate. Şi totuşi, joi dimineaţă, Comisia Europeană a emis un comunicat prin care asigură că acest control al capitalului este legal. Bruxelles-ul a mai precizat că se aşteaptă ca măsurile să fie aplicate timp de şapte zile, dar că va continua să monitorizeze situaţia şi apoi va decide dacă e nevoie să extindă măsurile.

 

Alte măsuri de control al capitalului

 

Pe lângă a impune oamenilor să îşi retragă maximum trei sute de euro de persoană, autorităţile au interzis şi transferurile electronice din Cipru către alte ţări mai mari de cinci mii de euro şi au limitat de asemenea la trei mii de euro suma maximă de bani ce poate fi scoasă fizic din ţară. În ceea ce priveşte cardurile de debit şi credit, acestea vor fi plafonate la cinci mii de euro pe lună de persoană. Băncile nu vor mai elibera bani pentru cecuri. Vor accepta cecuri ca depozite, dar e puţin probabil ca oamenii să se înghesuie să depoziteze acum bani în bănci. Şi nu în ultimul rând, clienţii băncilor nu îşi vor putea retrage banii din depozite înainte de termenul scadent.

 

Mii de angajaţi bancari şomeri?

 

Nici unul dintre angajaţi nu ştie cât de mari vor fi aceste restructurări. Toţi au primit însă miercuri ordin să muncească în următoarele zile, fără a avea siguranţa totuşi că mai au un loc de muncă. Potrivit unui angajat bancar intervievat de New York Times, tuturor li s-au dat trei pagini de instrucţiuni cum să procedeze în aceste zile cu clienţii care vin să-şi ceară banii. De pildă, să nu dea bani pe cecurile de la Banca Laiki, ci doar să le depoziteze în contul clienţilor. Au fost mai multe proteste în ultimele zile, vor mai urma probabil şi altele. Mulţi dintre ciprioţi nu sunt însă dispuşi să stea la cozi ore în şir şi au spus că se vor duce la bănci zilele următoare.

 

Marile conturi, sifonate

 

Este ceea ce relatează publicaţie germană Der Spiegel. Parlamentul cipriot a format o comisie de anchetă, pentru că nu are încredere nici în Guvern şi nici în banca centrală a ţării. Guvernatorului băncii centrale i se reproşează că în aceste zile au avut loc transferuri uriaşe din băncile cipriote, transferuri ce pun în pericol întreaga operaţiune de salvare bancară. Retragerile masive ar fi avut loc chiar înainte de blocarea operaţiunilor, în dimineaţa de 16 martie. Majoritatea celor care au retras sunt clienţi străini, dar şi membri ai Guvernului ori angajaţi ai băncii centrale cipriote care şi-ar fi pus la adăpost economiile.

 
Analistul financiar Dragoş Cabat, intervievat de Anca Năstase