Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niţă: Vom înjumătăţi numărul de certificate verzi până în 2017; nu ne putem bate joc de industria românească!

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, anunţă într-un interviu la RFI că va promova marţi, 2 aprilie, pe site-ul ministerului o Ordonanţă privind modificarea legii de stabilire a sistemului de promovare a energiei din resurse regenerabile. Legea va fi suspendată trei ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. În această perioadă, numărul de certificate se va înjumătăţi, precizează el.

De ce umblă Guvernul la certificatele verzi? Constantin Niţă declară că "argumentul principal este acela că influenţa certificatelor verzi atât în, să spun aşa, în preţul de cost al produselor care sunt fabricate în România, cât şi asupra consumatorului casnic a început să fie foarte mare. Vă dau un exemplu: la începutul lui ianuarie am majorat preţul la energie electrică cu 10%, din care 4% au constituit practic preţul certificatelor verzi. Mai mult decât atât, suntem confruntaţi cu un protest, dacă vreţi, al întreprinderilor industriale din România, cele care sunt mari consumatoare de energie şi nu numai, în sensul că acestea suportă cel mai mult acest efect al preţului certificatelor verzi în preţul de cost al produselor pe care le fabrică. Şi aceste lucruri ne dau o mare bătaie de cap".

"În al doilea rând, trebuie să ţinem cont şi de investitorii care au investit în această industrie energetică regenerabilă. Deci iată suntem prinşi într-o menghină: pe de o parte, consumatorul casnic şi industrial, pe de altă parte, investitorul care a riscat şi a investit în acest domeniu", explică ministrul social-democrat.

 

"Nu putem închide fabricile mari consumatoare de energie"

 

Constantin Niţă spune că "nu putem să închidem fabrici, care sunt mari consumatoare de energie, de exemplu Arcelor Mittal, Alro şi alte mari societăţi industriale, care ne plătesc foarte mult pentru aceste certificate şi care în preţul de cost se reflectă şi sunt deja nerentabile. Or nu putem risca zeci de mii de locuri de muncă, nu putem risca pierderi mari pentru economia românească, pentru a promova numai o singură industrie de regenerabile".

"Nu putem să ne batem joc de toată industria românească şi să nu ţinem cont de cerinţele industriaşilor români", afirmă ministrul delegat pentru Energie.

 

Lege suspendată până în 2017

 

Constantin Niţă anunţă că legea energiei regenerabile va fi suspendată trei ani şi jumătate. "Eu voi promova astăzi pe site-ul ministerului o Ordonanţă privind modificarea legii 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a energiei din resurse regenerabile şi acolo vom veni cu nişte modificări, care să ţină cont şi de interesele investitorilor, dar şi de interesele industriaşilor şi ale economiei româneşti, în ansamblu şi nu numai şi a consumatorului casnic", spune el.

"Legea va fi suspendată trei ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. În această perioadă, numărul de certificate se va înjumătăţi şi certificatele rămase se vor constitui într-un coş, care va fi gestionat de către Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în aşa fel încât ele vor putea să-şi recupereze valoarea după cei trei ani şi jumătate sau vor putea să le sconteze la bancă. Deci aceste certificate nu vor fi pierdute de către investitori", precizează Niţă.

Reprezentanţii industriei fotovoltaice au avertizat recent că reducerea sprijinului acordat de stat producătorilor de energie din surse regenerabile reprezintă un pericol pentru sector şi va cauza un exod al companiilor de profil, care se pregătesc să conteste măsura în instanţă.

Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre certificatele verzi