Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constantin Niţă: Situaţia de la Hidroelectrica ne îngrijorează

constantin-nita-situatia-hidroelectrica-ne-ingrijoreaza.jpg

Hidroelectrica a rămas cu energie electrică nevândută.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spune la RFI că este îngrijorat de situaţia de la Hidroelectrica, societate care a rămas cu energie ieftină nevândută, potrivit HotNews.ro.

"Sigur că ne îngrijorează situaţia, pentru că nu avem exportatori mari de energie, reţelele noastre de interconectare încă nu sunt bine puse la punct spre Europa, spre Bulgaria, spre Orient şi atunci sigur că avem o problemă legată de această chestiune. Preţurile au scăzut, ceea ce ne-ar permite să facem un export foarte avantajos. Lucrul acesta nu se poate întâmpla din acest motiv, nu avem reţele şi în acelaşi timp a scăzut şi consumul şi cel casnic şi cel industrial", declară Constantin Niţă.

Hidroelectrica

ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă

AscultăDownload

În opinia ministrului, "soluţia este să ieşim la export cât mai repede. Va trebui să investim anul acesta şi aşa avem obligaţii faţă de Uniunea Europeană să ne interconectăm".

Potrivit HotNews.ro, Hidroelectrica nu a reuşit să vândă energie pe OPCOM nici la preţul de 165 lei/MWh, inclusiv componenta de transport (Tg), care este 10-11 lei/MWh. Luni, 1 aprilie, au fost anulate licitaţiile pentru toate cele opt pachete scoase de Hidroelectrica la vânzare, chiar dacă preţul a fost cel mai mic cerut până acum din momentul în care compania şi-a făcut debutul pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale. Practic, la 155 lei/MWh, cât este fără Tg, preţul se apropie de costul de producţie, de 142 lei/MWh, potrivit sursei citate.