Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ionuţ Dumitru (Consiliul Fiscal): Acciza suplimentară la carburanţi va avea efecte negative

Acciza de şapte eurocenţi pe litrul de carburant putea fi evitată, spune într-un interviu la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El se aşteaptă ca măsura intrată în vigoare pe 1 aprilie să aibă efecte negative asupra economiei. Dumitru declară că în prezent, colectarea veniturilor la buget este "foarte-foarte slabă".

Ionuţ Dumitru spune că "fără îndoială, nu putem discuta de efecte pozitive. Când cresc taxele, efectul în economie nu poate fi decât negativ. Discutăm de un efect negativ asupra inflaţiei, un efect mai mult decât semnificativ, atât un efect direct, prin preţul combustibililor, care sunt reflectaţi în indicele preţurilor de consum, cât şi un efect indirect, prin preţurile de producţie care se vor reflecta în ultimă instanţă în preţurile la consumator şi la alte produse. Să sperăm că acest impact va fi unul limitat atunci când vorbim de acest impact de runda a doua asupra altor preţuri decât preţurile afectate în mod direct şi anume preţul combustibililor".

Preşedintele Consiliului Fiscal precizează că "discutăm de un efect negativ şi la nivel economic în general, la nivelul activităţii economice. O creştere de costuri de producţie nu poate să însemne decât o reducere a competitivităţii pentru foarte multe firme care au o pondere mai semnificativă a costurilor din zona asta de combustibili în total costuri. Deci fără îndoială, efectele sunt negative".

 

Accizarea suplimentară "putea fi evitată"

 

Întrebat dacă introducerea accizei de şapte eurocenţi pe litrul de carburant putea fi evitată, Ionuţ Dumitru a răspuns: "În mod cert. Discutăm de mai multe opţiuni pe care le ai la dispoziţie atunci când ai nevoie de o ajustare a bugetului. Prima opţiune pe care trebuie s-o ai în condiţiile date, în condiţiile din România este una de îmbunătăţire a colectării, mai ales în condiţiile în care 2013 a consemnat o colectare foarte slabă pe veniturile bugetare care iniţial a fost legată şi de reorganizarea ANAF, dar am îndoieli mari că numai asta a fost cauza pentru care veniturile bugetare nu s-au colectat aşa cum s-a planificat. Mai mult, în ultima perioadă, dacă ne uităm la evoluţia activităţii economice, activitatea economică a accelerat, industria creşte cam cu peste 10% în termeni reali în momentul de faţă, ceea ce este o cifră foarte mare, vânzările cu amănuntul, care sunt să zicem o măsură a consumului intern au accelerat în ultimele luni şi cu toate acestea, deşi indicatorii economici s-au îmbunătăţit în ultimele trimestre, bugetul nu capturează această evoluţie la nivelul veniturilor bugetare. Deci partea de colectare merge foarte-foarte slab!".

 
Ionuţ Dumitru, intervievat de Cosmin Ruscior, despre acciza suplimentară la benzină şi motorină