Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scurgere de informaţii în mediul offshore. Poziţia preşedintelui Hollande, slăbită şi mai mult?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un apropiat al lui François Hollande, trezorierul campaniei sale prezidenţiale, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, dezvăluie Le Monde. Informaţia ar putea slăbi poziţia preşedintelui francez, afectat deja de scandalul Cahuzac.

Jean-Jacques Augier, fost inspector la Finanţe, om de afaceri care a fost trezorierul lui François Hollande în timpul campaniei prezidenţiale din 2012, este acţionar la două societăţi offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar, Eurane.

Zeci de publicaţii din lume au avut acces, printr-un consorţiu independent de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington, la o scurgere majoră de informaţii, provenind de la două societăţi ce oferă servicii de tip offshore, una cu sediul în Singapore, cealaltă din British Virgin Islands.

De partea sa, Jean-Jacques Augier spune că nu a făcut nimic ilegal. "Nimic nu este ilegal", declară el pentru Le Monde, adăugând că nu are "nici cont bancar personal deschis în Cayman, nici investiţii personale directe în acest teritoriu". Augier precizează că şeful statului francez nu este la curent cu afacerile sale.

Noile dezvăluiri l-ar putea stânjeni şi mai mult pe preşedintele francez, François Hollande, antrenat deja într-un scandal de fraudă fiscală, în care a fost implicat fostul ministru pentru Buget, Jérôme Cahuzac.