Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pârvan (AOAR): Taxa de solidaritate nu va ajuta economia României

parvan-aoar-taxa-solidaritate-nu-va-ajuta-economia-romaniei.jpg

Palatul Victoria se gândeşte să introducă o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste o mie de euro pe lună.

Introducerea unei taxe de solidaritate pentru bugetari este o idee politică, spune la RFI secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. El consideră că o astfel de taxă nu ar ajuta economia.

Premierul Victor Ponta şi-a prezentat din nou intenţia de a introduce o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste o mie de euro lunar, avansând însă la RTV un cuantum al taxei de 10%, nu de 16%, ca în declaraţiile anterioare.

Secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, consideră că este "o idee politică ce vrea să lase impresia că solidaritatea conducătorilor din sectorul bugetar există. Evident, toată lumea ştie că nu este importantă această solidaritate, cât ar fi important ca acţionarul stat să aibă o atitudine coerentă şi îndreptată către transparentizarea activităţii publice. Asta ar fi de fapt ceea ce ar face ca societatea să meargă mai bine: transparentizare, informatizarea societăţii, revederea tuturor procedurilor şi păstrarea în sistemul bugetar numai a personalului necesar. Acestea sunt acţiunile de fond, care ar duce la o schimbare a României".

În opinia sa, "faptul că vor cotiza cu 10% şi vor obţine venituri pe alte părţi, lucru care se va descoperi peste zece ani de Curtea de Conturi nu ajută economia României şi nici funcţionarea mai bună a societăţii în ansamblu".

 

Taxa de solidaritate, "o manevră facilă"

 

Cristian Pârvan spune că taxa de solidaritate pentru bugetari ar fi o manevră facilă: "Pe de o parte, noi susţinem că un conducător al unei societăţi cum e CFR-ul... vedeţi foarte bine că atunci când vine un străin, suntem cu toţii de acord să fie plătit cu nişte sume incredibile pentru un român. Când plătim un român, spunem că nu e în regulă că ia atâţia bani. Deci la nivelul societăţii se foloseşte această manevră facilă, pe care acum o regăsim şi în alte ţări dezvoltate, dar la cu totul alte niveluri de salarizare, la cu totul alte niveluri de salarizare şi ea reprezintă doar o simplă cale de a mai da satisfacţie, din păcate, multora cu salarii foarte-foarte mici şi care evident că nu au cum să aibă o opinie pozitivă faţă de câştigurile atât de mari văzute în raport cu ale lor ale unor oameni care totuşi au o anumită răspundere, dacă o au, că dacă ocupă o poziţie numai pentru a avea o sursă de bani, ăsta-i alt subiect".

 
Cristian Pârvan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre taxa de solidaritate