Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pârvan: Oltchim nu poate fi privatizat decât printr-un aranjament la nivel absolut înalt

Salvarea combinatului Oltchim ar putea fi un lobby politic la nivel înalt, pentru a atrage o firmă puternică în România. O spune la RFI secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. El precizează însă că Oltchimul nu trebuie vândut separat, ci la pachet cu Arpechim.

În opinia lui Cristian Pârvan, "Oltchimul nu este o fabrică oarecare, nu este o unitate de producţie oarecare. Ea nu poate fi privatizată decât printr-un aranjament extraordinar de complicat şi la nivel absolut înalt. De exemplu, noi am spus de foarte mult timp, fără nici o bază, nu avem nici o informaţie, dar un stat responsabil ar fi foarte interesat să găsească un mare operator, n-are importanţă de unde, care să preia Arpechimul la pachet cu Oltchim. Nu neapărat pentru că Oltchimul are 100% nevoie de Arpechim, ceea ce e adevărat, dar în felul ăsta am băga pe piaţa de produse petroliere încă un jucător care ar creşte competiţia care la ora actuală este extrem de redusă. Deci există viziuni economice mult mai complete, în care ar trebui inclus şi Oltchimul. Strict Oltchimul are o ofertă inclusiv de la investitori români, care operează cu succes, de exemplu complexul de la Borzeşti, să rămână la 40% din capacitate, deci complet decuplat de Arpechim, cu cât poate el să mai producă acolo şi cu asta basta! E, aceste lucruri din păcate întârzie să fie spuse, întârzie să fie făcute".

Secretarul general al AOAR crede că "cei care sunt implicaţi în acest proces probabil că încă speră într-o minune. E, minuni în domeniul economic se fac mai greu şi este evident că nu vor putea să apară decât printr-o acţiune absolut exemplară la nivelul cel mai înalt un investitor care să dea o cu totul altă turnură lucrurilor care se întâmplă la Oltchim".

 

Lobby la cel mai înalt nivel pentru Oltchim

 

Cristian Pârvan spune că "dacă stăm aşa şi ne uităm în zare, când vine vreun investitor, probabil că asta este situaţia! Întrebarea ar fi care au fost demersurile adevărate la nivelul primului-ministru, al Guvernului, pentru a găsi soluţii, care unele dintre ele poate ar naşte foarte multe dispute. De exemplu, repet, n-am nici o informaţie, dar dacă aş contacta Gazpromul sau TISE, vestita societate rusească, la cel mai înalt nivel şi aş încerca s-o aduc în România? Evident, comentariile ar fi foarte multe şi de foarte multe feluri, dar pentru Oltchim poate ar fi o soluţie".

Proteste de stradă au loc marţi în faţa Guvernului, unde sunt aşteptaţi o mie de sindicalişti din Râmnicu Vâlcea.