Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii pe primul loc la obţinerea de credite în Italia

content-euro.jpg

Românii pe primul loc la obţinerea de credite în Italia

Românii din Italia sunt pe primul loc la obţinerea de credite pentru casă. În 2012, peste o cincime din numărul total de cereri de finanțare efectuate de cetățenii non italieni (dar rezidenţi în Peninsulă) au fost înaintate de români (peste jumătate de milion de cereri, echivalentul a 22% din total), urmați de albanezi (cu 6,1% din total) și de marocani (cu 5,7%).

Corespondentul RFI la Roma, Elena Postelnicu

În loc să plătească chiria de 500 - 700 pe lună, preferă să solicite un credit pentru locuinţă, iar ulterior să plătească rata care ajunge cam la aceeaşi sumă, doar că se plăteşte pentru cel puţin 30 de ani.Toate acestea în ciuda crizei economice care este resimţită de către toţi cetăţenii, indiferent că sunt italieni sau imigranti rezidenti in Peninsula.
O jumătate de milion de cereri de finanţare, echivalentul a 22% din total s-au înregistrat numai în 2012 din partea românilor. Urmează cu un procent mult mai mic albanezi (cu 6,1% din total) și marocanii (cu 5,7%).
În contextul în care consumurile au scăzut, iar investiţiile pentru cumpărarea locuinţelor s-au miscorat “cererea de credit din partea imigranţilor pe anul trecut a reprezentat un procent de 12 % din totalul solicitarilor înaintate de familii la bănci și societăți financiare”.
În 2012  noii italienii asa cum sunt numiti in general străinii stabiliţi în ultimii ani în Italia au solicitat 7% dintre împrumuturile imobiliare, 11% dintre împrumuturile finalizate, 15% dintre creditele pentru nevoi personale. Românii sunt pe primul loc la obţinerea de credite. Acestea sunt datele unui raport anual privind cererea de credit din partea cetățenilor straini”, realizat de o societate care se ocupă de analizarea operaţiunilor bancare şi care oferă consultanţă financiară clienţilor săi.
Interesant este că potrivit acestui raport, solicitanţii acestor credite au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, adică tocmai acea categorie în care se concentrează cel mai mult necesitatea de consumuri și de investiții chiar și pe termen mediu-lung.
Vă întrebaţi cum poate un român cu un salariu de o mie de euro să obţină un împrumut pentru locuinţă? În general toţi acei români care şi-au cumpărat case printr-un credit bancar au demonstrat venitul total al familiei ...salariul solicitantului plus cel al soţului- soţiei. Desigur contează locul de muncă, tipul de contract şi, foarte important,  este necesar un girant italian.
Românii solicită şi obţin astfel o sumă de aproximativ 120.000 de euro, pentru a-şi cumpăra casă.
În împrumuturile finalizate, cererile imigranților reprezentau 11% din total. Și în acest caz primul loc le revine românilor, cu 24% dintre cereri (valoare medie 3.145 Euro), urmați, la mare distanță, de albanezi cu 7% (valoare medie 4.494 Euro) și de cetățenii din Maroc cu o cotă de 6% (valoare medie 2.332 Euro).
În privinta împrumuturilor personale, 15% dintre /solicitari vin din partea imigrantilor. pe primul loc se situeaza si aici cetatenii romani cu rezidenta in Peninusla - 24% (valoare medie 8.515 Euro), față de 6% a filipinezilor (9.750 Euro) și a marocanilor (8.000 Euro).